Anette ville sælge sin julehjælp: Havnet i en shitstorm uden lige

Anette Zhonnesen blev mødt af massiv kritik, da hun forsøgte at sælge de gavekort, der hørte med til hendes julehjælp

Anette Zhonnesen vidste ikke, hvad julehjælpen indeholdte, da hun fik den tildelt. Foto: Privatfoto
Anette Zhonnesen vidste ikke, hvad julehjælpen indeholdte, da hun fik den tildelt. Foto: Privatfoto

Med børn på 15 og 18 år kunne 46-årige Anette Zhonnesen fra Nørre Snede i Midtjylland ikke se nogen grund til at beholde blandt andet det gavekort på 500 kroner til BR, der fulgte med årets julehjælp.

Heller ikke gavekortet fra Sportmaster kunne familien bruge. Alle er de nemlig ramt af sygdomme, der gør, at de ikke kan dyrke sport.

Den enlige mor til to, der har været på kontanthjælp siden 2005, valgte derfor at sætte alle gavekort til salg på Facebook - helt uvidende om, at det går imod reglerne for julehjælp.

- Jeg har ikke selv søgt julehjælpen, men blev indstillet til den gennem kommunen. Derfor vidste jeg heller ikke, hvad den indeholdt, eller hvad reglerne var. Havde jeg vidst det, havde jeg ikke søgt den, for der var simpelthen minimalt i den, der var relevant for mit vedkommende, siger hun til Ekstra Bladet.

Først blev dette opslag lagt op. Det er nu blevet delt vildt af vrede danskere. Privatfoto Julehjælp Danskerne raser over julehjælps-modtagere: De sælger gaverne videre

'En shitstorm uden lige'
Helt uforventet skabte opslaget dog hurtigt en debat, Anette Zhonnesen aldrig havde regnet med. Mens flere var venlige og forstående over for hendes valg, overtog en massiv kritik hurtigt kommentarfeltet og indboksen.

- Det har simpelthen været en shitstorm uden lige, hvor jeg har fået at vide, at jeg er uværdig, og at jeg bliver meldt til politiet, siger hun og er helt uforstående over for folks arrighed.

- Det er jo simpelthen at skrue den helt over enden. Hvad skal det gøre godt for? Jeg gør jo ikke noget, som skader nogen, lyder det fra moren, der også skynder sig at pointere, at det slet ikke var for at være utaknemmelig, at hun satte gavekortene til salg.

Modsat er hun meget taknemmelig for, at kommunen og Dansk Folkehjælp har givet hende og familien mulighed for at forsøde juletiden en smule.

Anette Zhonnernes historie kom første gang frem i BT. Hun har dog endnu ikke mødt reaktioner på sin historie, efter hun har fået mulighed for at forklare sin side af sagen.

- Jeg får sjældent det, jeg ønsker mig. Men mor er god til at finde på noget andet, fortæller 13-årige Marcus. Foto: Stine Tidsvilde Julehjælp Susanne og hendes søn er fattige og søger julehjælp: Nu vælter det ind med fremmede, som vil hjælpe

Kontaktet af generalsekretær
En reel køber til den 46-årige mors gavekort nåede aldrig at henvende sig. I stedet blev hun kontaktet af Dansk Folkehjælps generalsekretær, Klaus Nørlem.

- Han bad mig fjerne opslaget og pointerede også, at det var imod reglerne at sælge sit gavekort videre. Jeg fjernede det selvfølgelig så med det samme, forsikrer hun.

I stedet har hun nu fået byttet sit Sportmaster-gavekort til endnu et Rema 1000-kort fra en anden julehjælpsmodtager. BR-gavekortet er angiveligt doneret til en mor til en otte-årig søn, der ikke har store midler til at holde jul.

Anette Zhonnesen er ikke den eneste, der har forsøgt at bytte gavekortene til penge. Også Heidi Mogensen fra Vinderup forsøgte at finde købere til sine julehjælps-gavekort.

Dansk Folkehjælp: Man må ikke
At flere har forsøgt at bytte deres gavekort for penge, falder hverken i god jord hos en stor håndfuld danskere eller uddelerne, Dansk Folkehjælp.

- Vi har set, at folk sælger deres gaver videre, selvom vi tydeligt skriver i vores krav, at man ikke må, har Klaus Nørlem tidligere udtalt til Ekstra Bladet.

Alligevel er det ikke et enestående tilfælde, at julehjælps-gavekort bliver solgt videre. I år er Dansk Folkehjælp nemlig blevet opmærksom på omtrent 10 sælgere.

- Der vil altid være nogle, som ikke har gode intentioner. Men i forhold til, at vi har givet 9000 gaver ud, så synes jeg ikke, at 10 er mange, sagde Klaus Nørlem.

Selvom de tre specifikke gavekort til henholdsvis Rema 1000, Sportmaster og BR ikke passer til alle, ændrer det ikke på, at de ikke må sælge dem videre og tjene penge på dem, fortæller generalsekretæren.

I år blev over 6000 danskere afvist til julehjælp, mens 9000 fik tildelt den ekstra julegode.

509 kommentarer
Vis kommentarer