Anja i desperat opråb: - Danmark har et seriøst problem

Anja Leighton fik overskredet sine grænser, da hun som 1. g'er deltog i en puttemiddag på Rungsted Gymnasium. Hun har taget bladet fra munden og kritiserer kulturen i sin nye bog

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen
Følg Samfund

17-årige Anja Leighton er færdig med at holde kæft og stille sig op i høje hæle og rødt undertøj, når hun bliver bedt om det.

Anja er erklæret feminist og håber, hun kan give andre - både mænd og kvinder - en 'ahaoplevelse' med sin nye bog 'Aldrig kun til pynt - et søstermanifest', som er skrevet i samarbejde med journalist Mette Bender, og som udkommer 20. november.

I bogen revser hun puttemiddage og det, hun beskriver som en voldtægtskultur, hvor samfundet er bygget til mandens fordel.

- Danmark har et seriøst problem i forhold til kønsroller. Når jeg tidligere har prøvet at tale om det, er jeg blevet mødt med 'hold nu kæft' eller 'begynder hun nu igen?', siger Anja til Ekstra Bladet.

Sex, vold og ritualer: Her er de unge studerendes hemmelige liv

Da Anja var 15 år gammel og gik på Rungsted Gymnasium, deltog hun selv i en af de meget omtalte puttemiddage, og hun tog første gang bladet fra munden i sensommeren, hvor hun til B.T. fortalte om det grænseoverskridende ritual.

I dag går hun i 2. g på Det frie Gymnasium i København, da hun ikke synes, hendes værdier stemmer overens med nordsjællandske Rungsted Gymnasium.

Sådan foregik putteritualet

De smukkeste piger på Rungsted Gymnasium blev særligt udvalgt til at deltage i en audition uden for skolens område.

- Vi blev stillet op på række, som var vi til et dyrskue. Som var vi småkager på et fad, der skal tages, forklarer Anja Leighton.

Her kom de ind to og to foran hele den mandlige 3. g-årgang, hvor de konkurrerede mod hinaden for at komme med til puttemiddagen.

Der var forberedt forskellige udfordringer som lapdance, drikke tequila-shots med tabasco i eller sutte på en agurk til brækrefleksen blev sat i gang, mens det hele blev filmet.

Vinderne af auditionen fik lov til at servicere 3. g'erne iført dresscoden hvid skjorte, sort nederdel og rødt undertøj til puttemiddagen.

Rødt undertøj
Det var først efter tømmermændene havde lagt sig efter middagen, hvor hun havde betjent 3. g'erne iført sort nederdel, hvid skjorte og rødt undertøj, det gik op for hende, at det ikke var i orden.

- Jeg tænkte, jeg gjorde det bedste for mig selv. At det måske er grænseoverskridende, men det er det bedste for mig. For jeg vil ikke være kedelig.

Men vi piger fik ikke noget ud af det ud over status og bekræftelse. Det handlede om, hvem der kunne gøre mændene mest tilfredse

Hun havde vundet sig til en plads til årets puttemiddag ved at at smide trøjen over for det, som føltes som 200 3. g'ere til en audition.

- Jeg smed trøjen, og drengene eksploderede, som var jeg julemanden, som hældte gaver ud over dem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Anja Leighton vil gøre op med en kultur, hvor hun oplever, kvinder får point for at være stille og pæne, og mænd får for at larme og prale om deres seksuelle erobringer. Foto: Linda Johansen
Anja Leighton vil gøre op med en kultur, hvor hun oplever, kvinder får point for at være stille og pæne, og mænd får for at larme og prale om deres seksuelle erobringer. Foto: Linda Johansen

Vil passe ind
Dengang var hun lykkelig over, at hun endte som en af de få udvalgte, der skulle servicere 3. g-drengene.

- Der tænkte jeg ikke over, at det ikke var i orden. Men det gik først senere op for mig, at ingen dem var på min side. De ville have, at jeg skulle hoppe og danse for dem.

Men problemet handler ikke kun om puttemiddage, hvis man spørger Anja. Men middagene er et symptom på en kultur, hvor der gøres forskel på mænd og kvinder, mener hun.

- I gymnasiet er man bare sådan 'fuck, livet skal til at ske'. Nu skal jeg bare gøre alt, jeg kan for at passe ind. Derfor blev det så ekstremt, og man gør bare det, man føler, man får bekræftelse af.

Men selvom Anja synes, hun gjorde, hvad hun kunne for at vinde sig status, blev hun igen blot offer for latterliggørelse. Med sin bog håber hun, flere vil tænke over, hvordan vi behandler hinanden kønnene imellem.

Anja Leightons 10 bud

Du er aldrig bare til pynt.

Du er så meget mere end et kønt ansigt og en lukket mund.

Vi piger er programmeret til at tro, at vores værd hænger sammen med vores udseende og vores evne til at bøje af, tie stille og aldrig, aldrig være for meget.

Men du er så meget mere værd, end du nogensinde har fået at vide.

Du skal ikke finde dig i noget.

Du skal ikke bare acceptere den kultur, du lever i.

Du skal ikke bare sige, at du bliver stærk af al den modstand, du møder.

Vi skaber selv vores verden.

Vi skaber sammen vores fremtid.

Jeg ønsker, at unge piger vil sige: Hey søster, skal vi ikke være der for hinanden? Skal vi ikke hjælpe hinanden med at turde være os?

Kilde: 'Aldrig kun til pynt - et søstermanifest' af Anja Leighton i samarbejde med Mette Bender, Politikens Forlag.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale