Anklage: Dansk firma truede ansatte til tavshed

Det nordjyske nedrivningsfirma, IF Group, anklages nu for at have truet rumænske medarbejdere med fyresedler, hvis de meldte sig ind i en fagforening eller stillede spørgsmål ved deres kontrakter

3F anklager den dansk virksomhed, IF Group, for at true sine medarbejdere til tavshed. IF Group afviser alle anklagere. (Foto: DR)
3F anklager den dansk virksomhed, IF Group, for at true sine medarbejdere til tavshed. IF Group afviser alle anklagere. (Foto: DR)

Da op mod 100 rumænske arbejdere satte deres underskrifter på kontrakterne fra den nordjyske nedrivningsvirksomhed, IF Group, skrev de samtidig under på, at de maksimalt kunne komme til at tjene mellem 7.000-15.000 kroner om måneden - uanset hvad meget de arbejdede. 

Men kontrakterne var skrevet på dansk, og byggearbejderne vidste derfor ikke, hvad de skrev under på, fortæller næstformand i 3F's byggegruppe, Palle Bisgaard, til Ekstra Bladet. 

- De her arbejdere har fået at vide, at hvis de ikke skrev under, ville de ikke kunne få et job, og så var det tilbage til Rumænien. Og da selv 7.000 kroner er mange penge der, har de selvfølgelig skrevet under uden at kende de egentlige konsekvenser, siger Palle Bisgaard. 

Lønfusk for 16 millioner
3F har på vegne af et to-cifret antal rumænske arbejdere ansat af IF Group trukket virksomheden i retten. Det skyldes, at virksomheden angiveligt har fusket med arbejdernes løn for op mod 16 millioner kroner.

Men ifølge Palle Bisgaard stopper svindlen ikke der.

Se også: Anklaget for trusler og millionsvindel: 3F jagter os som en mafia

De medarbejdere, 3F er i kontakt med, har alle fået at vide, at de hver måned skal tilbagebetale et beløb til firmaet. Det varierer fra 1.000-16.000 kroner og skyldes ifølge virksomheden, at medarbejderne slider på arbejdstøjet og bruger firmaets bil til og fra arbejde. 

- IF Group har snydt arbejderne ved at overføre den rigtige løn til deres kontoer, så lønudbetalingerne så ud til at være rigtige. Efterfølgende har de så krævet at få differencen mellem den løn, de ifølge kontrakten må tjene, og den løn, de har fået indbetalt, tilbagebetalt, fortæller Palle Bisgaard. 

Ifølge ham er flere medarbejdere blevet fyret for at have stillet sig uforstående over for kontrakten. Andre er blevet truet til tavshed. En enkelt medarbejder er blevet antastet fysisk af en arbejdsgiver fra IF Group. 

Tør ikke konfrontere cheferne
3F er i besiddelse af en lydoptagelse, hvor flere af de rumænske arbejdere diskuterer, hvorfor de overhovedet skal betale pengene tilbage til firmaet.

Ekstra Bladet har set en udskrift af samtalerne oversat til dansk. Heraf fremgår det, at medarbejderne ikke tør konfrontere deres arbejdsgiver af frygt for konsekvenserne, og at de derfor betaler beløbet, som de får besked på.

Se også: Anklaget for millionsvindel: Dansk firma underbetalte rumænere

Derudover diskuteres det, hvad de skal gøre, hvis politiet begynder at stille spørgsmål til deres mange, høje penge-udtrækninger i banken. 

IF Group afviser alt
Ekstra Bladet har forholdt IF Group kritikken fra 3F.

I en mail afviser firmaets kommunikationschef, Line Adelborg, anklagerne. 

'Der er simpelthen ikke blevet trukket 16.000 kr. fra nogen som helst (...). Jeg må understrege, at ingen betaler for slid på maskiner, værktøj, tøj, bolig eller andet – hverken nu eller tidligere. 

De betaler for bil, efter dansk skatte lovgivningen. Jeg har fået det præcise tal oplyst 3.490 kr. pr. mdr. Hvilket er ink benzin, brobizz, vedligehold, og alle afgifter mv. Og bilen står til deres rådighed døgnets 24 timer alle ugens 7 dage – og ikke som du skrev til og fra arbejde', skriver hun.

49 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere