Ansatte på psykiatrisk hospital trækker en streg

Personalet hos Psykiatrisk Hospital i Risskov har fået nok og sender åbent brev til Region Midtjylland. For få hænder og mangel på sengepladser har ført til flere selvmord blandt patienterne

Forholdene for både de ansatte og patienterne her ved Psykiatrisk Hospital i Risskov har nået en smertegrænse. Derfor har de ansatte nu sendt et åbent brev til Region Midt, hvori de optegner alvoren. Foto POLFOTO
Forholdene for både de ansatte og patienterne her ved Psykiatrisk Hospital i Risskov har nået en smertegrænse. Derfor har de ansatte nu sendt et åbent brev til Region Midt, hvori de optegner alvoren. Foto POLFOTO

Selv om der tilføres ekstra 2.2 milliarder kroner til psykiatrien fra 2015-2018, så er det tilsyneladende langt fra godt nok.

Det vidner et åbent brev fra den samlede personalegruppe hos Psykiatrisk Hospital i Risskov ved Aarhus om. I brevet, som er stilet til Region Midtjylland, skriver personalet blandt andet, at de er nået til en grænse for, hvad de kan stå inde for behandlingsmæssigt.

Patienter med akut behov for indlæggelse må vente i dagevis på en sengeplads, mens deres tilstand forværres, og allerede indlagte patienter bliver udskrevet for tidligt. Det har ført til, at endnu flere patienter begår selvmord på afdelingerne.

- Alle faggrupper er nået til et punkt, hvor de ikke længere kan stå inde for kvaliteten af behandlingen. Vores patienter betaler prisen. Det er fagligt uforsvarligt, hvis vi ikke råber op, siger Malene Marie Lange, læge og fællestillidsmand for Yngre Læger i Region Midtjyllands Psykiatri, til Jyllands-Posten.

Det åbne brev har ifølge avisen fået SF´s folketingsmedlem fra Østjylland, Kirsten Normann Andersen, til at kalde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd.

Ikke udsat for særlige nedskæringer

Ifølge regionsrådsformand for Region Midtjylland og formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), er presset på de ansatte og patienterne i Risskov ikke enestående på landsplan.

- Vi skal følge udviklingen. Og de objektive ting, som medarbejderne nævner, vil jeg selvfølgelig interessere mig for, siger Bent Hansen til Ritzau.

I de første otte måneder af 2016 har der været 551 tilfælde af trusler eller vold mod personalet på Psykiatrisk Hospital i Risskov. For hele sidste år lød tallet på 408.

Bent Hansen afviser ikke, at personalet i Risskov er presset, men der synes ikke at være et særligt problem med for få medarbejdere og for få sengepladser på hospitalet nord for Aarhus.

- Der er ikke foretaget særlige nedskæringer på Psykiatrisk Hospital i Risskov, siger Bent Hansen.

Gør som på kræftområdet

Opråbet fra Risskov er ifølge Birgit Elgaard, formand for Bedre Psykiatri, som er landsforeningen for pårørende, ikke et isoleret tilfælde.

- Der er blevet sendt flere opråb på landsplan fra fagpersonale, og det synes jeg med al tydelighed fortæller, at det er et presset område, siger Birgit Elgaard, der mener, at politikerne bør reagere på klagerne fra personalet.

- For det er altså ikke hverdagskost, at læger og sygeplejersker udtaler sig på den her måde, siger hun og fortsætter:

- Det, der skal til, det er, at man fra politisk hold tager hånd om det på samme måde, som man gør det på kræftområdet. Psykiatrien skal have et kvalitetsløft.

1 af 2 Formand for Danske Regioner og formad for regionsrådet i midtjylland, Bent Hansen (S), mener ikke, at kritikken fra Psykiatrisk Hospital i Risskov bunder i beskæringer. Foto Jens Dresling
2 af 2 Forholdene for både de ansatte og patienterne her ved Psykiatrisk Hospital i Risskov har nået en smertegrænse. Derfor har de ansatte nu sendt et åbent brev til Region Midt, hvori de optegner alvoren. Foto POLFOTO
25 kommentarer
Vis kommentarer