Antallet af arbejdsløse faldt markant i årets første kvartal

Det blev betydeligt færre ledige i de tre første måneder af 2018. Det viser friske tal fra Danmarks Statistik

Antallet af ledige danskere faldt med flere tusinde i starten af året og er dermed på det laveste niveau i ni år.

Det skriver Danmarks Statistik, efter at opgørelsen af den såkaldte AKU-ledighed viser, at antallet af ledige er faldet med 10.000 personer i første kvartal sammenlignet med fjerde kvartal 2017.

- I første kvartal 2018 er der 147.000 AKU-ledige svarende til en ledighedsprocent på 5,0 procent. AKU-ledigheden har ikke været under 150.000 personer siden første kvartal 2009, skriver Danmarks Statistik.

AKU-ledigheden er en løbende undersøgelse via interview af beskæftigelsen blandt 15 til 74-årige. Den måler ledigheden blandt dem, der er på arbejdsmarkedet.

De, der måles som ledige i undersøgelsen, er "de ubeskæftigede aktivt jobsøgende, der kan tiltræde job inden for to uger". Andre uden job beskrives som uden for arbejdsmarkedet.

Kigger man tilbage til første kvartal 2017, så er der blevet 36.000 færre ledige.

- Gruppen af dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere er faldet med 9000 personer, mens gruppen af aktiverede er faldet med 7000 personer fra første kvartal 2017 til første kvartal 2018, skriver Danmarks Statistik.

Tallene bringer smilet frem hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråds cheføkonom, Erik Bjørsted.

- Det er en glædelig udvikling, som viser, at opsvinget også kommer de arbejdsløse til gode. Intet andet land i EU får så mange arbejdsløse i job, som vi gør herhjemme, skriver han i en kommentar.

Den stigende beskæftigelse har fået mange aktører på arbejdsgiversiden til at advare om potentielle flaskehalse og mangel på arbejdskraft. Det giver Erik Bjørsted dog ikke meget for.

- Mange af de nye job er deltidsjob, og arbejdsgiverne kunne jo begynde med at oprette flere fuldtidsstillinger. Der er også mange, som fortsat ikke har fundet fodfæste på arbejdsmarkedet.

- Disse grupper vil lettere kunne finde et arbejde, hvis der bliver lidt rift om arbejdskraften. Derfor gør det heller ikke noget, hvis der opstår et moderat pres på arbejdsmarkedet, skriver han.

8 kommentarer
Vis kommentarer