Antallet af konkurser bragede op i april

Der var langt flere konkurser i april end i april sidste år. Ketchupeffekt hos Skat kan være forklaringen.

Antallet af konkurser steg markant i april. Baggrunden er umiddelbart en ketchupeffekt udløst af, at Skats inddrivelse af gæld er startet efter en lang periode i dvale.

Ifølge tal fra Experian blev der i april registreret 684 konkurser, et hop på 74 procent i forhold til april sidste år.

- Som udgangspunkt er en konkurs altid udtryk for en idé, som ikke er mere. Derfor gør 684 konkurser ondt, uanset om de gennemføres med forsinkelse, skriver direktør i Experian, Henrik Kølle Petersen, i en meddelelse.

Den markante stigning er dog efter alt at dømme ikke et tegn på, at økonomien er faldet fra hinanden i april, men at der ikke er blevet inddrevet skattegæld i en lang periode.

Det er der ikke, fordi inddrivelsen blev sat i stå oven på afsløringerne af store fejl og ulovligheder begået af det skandaleramte inddrivelsessystem EFI.

- Skat har siden årsskiftet øget antallet af sager, der sendes til skifteretterne til konkursbehandling.

- Det sker, fordi vi er i gang med at indhente et efterslæb, vi fik på grund af EFI, hvor vi i en periode ikke kunne sende insolvente selskaber til konkursbehandling, sagde Søren V. Christensen, underdirektør i Skat, til Berlingske Business i april.

Han vurderede i samme ombæring, at konkurstallene i en periode på to til tre år har været kunstigt lave.

Interesseorganisationen Dansk Erhverv mener også, at puklen hos Skat er baggrunden for de mange konkurser.

- Når det så er sagt, er dansk økonomi bestemt ikke i topform, og i øjeblikket ser vi ikke meget hjælp til væksten fra hverken eksport eller det private forbrug. Vi regner ikke med, at vi får en vækst i år, der overstiger 0,5-0,75 procent, skriver økonom Jens Hjarsbech i en kommentar til tallene.

7 kommentarer
Vis kommentarer