Antallet af rotter stiger: Derfor kommer der flere og flere

Rotterne vokser i størrelse og det samme gør antallet af dem. Ekstra Bladets egen undersøgelse viser, at antallet af rotte-anmeldelser steg i 2015

Bliv fortrolig med rotten. Se med her

Milde vintre, skrald og forældet kloakering er perfekte forhold for rotterne. Ekstra Bladet har lavet en undersøgelse (se nederst på siden) for at finde ud af, hvor mange rotte-anmeldelser der egentlig var i Danmark i 2015.

En rotte er gået i en gift-fælde, og er blevet hentet af rottefængeren. Foto: EB TV
En rotte er gået i en gift-fælde, og er blevet hentet af rottefængeren. Foto: EB TV
 

- Siden slutningen af 80'erne har antallet af rotte-anmeldelser gået op og ned, men tendensen er stigende, siger Kirsten Søndergaard, der er rotte-konsulent ved Naturstyrelsen.

Kirsten Søndergaard har sammenholdt tallene fra Ekstra Bladets undersøgelse med tallene for rotte-anmeldelser i 2014, og bekræfter, at der er tale om en stigning.

Fodrer rotter med affald
Der findes officielle tal på rotte-anmeldelser frem til 2014, herefter er en anden database blevet indført - og den kan der endnu ikke hentes tal fra.

Ekstra Bladet har derfor foretaget en uvidenskabelig stikprøve-undersøgelse i otte forskellige kommuner for at tjekke, hvor mange rotte-anmeldelser der var indgivet i 2015.

Tallene viser, at der i langt de fleste undersøgte kommuner er tale om en stigning i forhold til året før.

Rotte-konsulent ved Naturstyrelsen Kirsten Søndergaard fortæller, at der kan være mange årsager til stigningen:

- Et bud kan være den milde vinter, som vi oplever for tiden. Når vi har en mild vinter, så kan rotten nå at få et kuld unger mere, siger hun.

Rottefænger viser, hvordan rottens hovedstørrelse afgør, hvor små huller den kan kravle igennem. Foto: EB TV
Rottefænger viser, hvordan rottens hovedstørrelse afgør, hvor små huller den kan kravle igennem. Foto: EB TV
 

Ifølge Naturstyrelsen kommer 90 procent af rotterne i byerne fra kloakken, hvor rotterne kan leve et godt liv. Men nogle gange pibler de op til overfladen, hvor de skal have stillet de basale behov for at overleve - de skal have mad, vand og et sted at bygge rede. Og hvis man for eksempel efterlader affald til rotterne, så svarer det til at fodre dem.

For seks kæmpe rotter i London var det ikke affald, der fik dem til at vokse, men derimod proteinerne fra at spise hinanden.

- Vi har hos Naturstyrelsen en teori om, at stigningen af rotte-anmeldelser hænger sammen med alt det affald vi smider på gaden. Men der er også andre faktorer, der spiller ind:

For eksempel er det  blevet nemmere at anmelde, når man har rotter, hvilket kan spille ind på stigningen af rotte-anmeldelser, forklarer rotte-konsulenten.

Herunder giver rotte-konsulenten nogle gode råd til, hvordan du undgår rotter. Men hvis det ikke er nok, kan det være du skulle prøve supermarkedernes nye dræberteknologi.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Ekstra Bladets rotte-undersøgelse
Der findes allerede tal for det samlede antal rotte-anmeldelser på landsplan, men de stopper i 2014, hvilket vil sige, at man ikke kan indhente tal for 2015.

- Der er problemer med opkoblingen til den nye database, og derfor kan kommunerne ikke overføre deres data, siger Naturstyrelsens rotte-konsulent Kirsten Søndergaard til Ekstra Bladet.

Sådan har vi fundet ud af hvor mange  rotte-anmeldelser der var i 2015:

75 kommentarer
Vis kommentarer