A.P. Møller poster millioner i Sønderborgs kulturambition

14,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden til et multikulturhus tegnet af stjernearkitekt Frank Gehry

Med løfte om 14,5 millioner fra A.P. Møller Fonden ser Sønderborg Kommune ud til at være næsten i mål med sin ambitiøse plan om at bygge et nyt kulturhus tegnet af den internationale stjernearkitekt Frank Gehry.

I Sønderborgs gamle industrihavn skal der ifølge planen skabes en bæredygtig bydel, og det er Multikulturhuset en afgørende del af.

- Jeg er utroligt glad for, at A.P. Møller Fonden har valgt at støtte Sønderborgs nye multikulturhus, skriver borgmester Erik Lauritzen (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge planen skal Multikulturhuset stå klar i 2017 med plads til blandt andet Sønderborg Bibliotek, Det Tyske Mindretals Bibliotek og Sønderjyllands Kunstskole. En gammel pakhusbygning fra 1908 kaldet Ewers Pakhus bliver del af designet.

At renovere det over 100 år gamle pakhus er ikke en billig omgang, medgiver formand for Kultur-, Borger og Fritidsudvalget i Sønderborg, Charlotte Riis Engelbrecht (S) i pressemeddelelsen.

Multikulturhusets budget er på 112,4 millioner kroner. Heraf står Sønderborg Kommune selv for 95,4 millioner kroner. Med løftet om støtte fra A.P. Møller Fonden mangler der dermed kun 2,5 millioner, før der er givet tilsagn om det fulde budget.

Ewers Pakhus har ifølge netavisen jv.dk skabt heftig debat. Det ville nemlig være billigere at rive den gamle bygning ned. Men det er Frank Gehry stor modstander af.

Allerede i 2008 afleverede arkitekten, der blandt andet er kendt for at have tegnet Guggenheim Museet i Bilbao i det spanske baskerland, sin vision for havneområdet.

På 75 procent af arealerne på havnen er bygningerne enten allerede opført, eller også er aftalerne om byggeriet faldet på plads. Fire projekter har kommunen endnu ikke fået udviklet færdig.

28 kommentarer
Vis kommentarer