Apoteker rationerer medicin for at undgå hamstring

Apoteker og supermarkeder har fået besked på kun at udlevere én pakke af hver type håndkøbsmedicin per kunde

Flere apoteker i Danmark har i den seneste tid oplevet, at håndsprit er udsolgt. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Flere apoteker i Danmark har i den seneste tid oplevet, at håndsprit er udsolgt. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Apotekerne har fået besked på kun at udlevere én pakke af hver type medicin, når det kommer til almindeligt håndkøb. Det gælder også supermarkeder eller andre steder, hvor man kan købe håndkøbsmedicin.

Det sker, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har aktiveret dele af lægemiddelberedskabet, for at undgå at der opstår forsyningsproblemer med medicin. Det er for at modvirke hamstring.

Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en meddelelse.

Fra i dag (torsdag red.) kan man heller ikke købe mere receptpligtig medicin end det, der svarer til ens normale forbrug.

- Det gør vi for at undgå, at borgere begynder at hamstre medicin, og tømmer de lokale apoteker. Det er for at sikre, at vi ikke kommer i en situation, hvor der mangler medicin ude på apotekerne, siger Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Allerede i går (onsdag aften red.) kom der meldinger ind fra døgnapotekerne om, at borgerne var begyndt at rive medicin ned fra hylderne, forklarer direktøren.

- Det her er en klar tilkendegivelse af, at vi hellere vil være på den sikre side, inden epidemien for alvor bryder løs. Så vi sikrer, at vi har medicin nok, og det ikke ligger hjemme på folks hylder, siger han.

Det er samtidig for at sikre, at der også fremover vil være medicin nok til dem, der virkelig har brug for det, påpeger direktøren.

Lægemiddelstyrelsen følger situationen nøje, og det kan ikke udelukkes, at andre tiltag kan blive nødvendige.

Torsdag morgen opfordrede fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde til, at alle handler som normalt og ikke hamstrer på grund af coronakrisen.

Onsdag aften stormede folk ned i supermarkederne og hev varer ned fra hylderne.

Mogens Jensen vurderer, at folk har handlet på grund af nervøsitet omkring coronasituationen.

FAKTA: Sådan har coronasmitten udviklet sig dag for dag

På 14 dage er Danmark gået fra at have registreret et enkelt tilfælde med coronavirus til 615 tilfælde.

Her følger en oversigt over, hvor mange tilfælde der er registreret i Danmark, og hvordan det har udviklet sig over tid:

* 27. februar: 1.

* 28. februar: 2.

* 29. februar: 3.

* 1. marts: 4.

* 2. marts: 4.

* 3. marts: 10.

* 4. marts: 15.

* 5. marts: 19.

* 6. marts: 21.

* 7. marts: 27.

* 8. marts: 35.

* 9. marts: 90.

* 10. marts: 262.

* 11. marts: 514.

* 12. marts: 615.

* Tallene er uden de to tilfælde, der er registreret på Færøerne.

Kilder: Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen.

FAKTA: Sådan taler du med dit barn om coronavirus

Der kommer flere og flere tiltag for at forhindre coronavirus i at spredes.

Onsdag aften bekendtgjorde statsminister Mette Frederiksen (S), at alle offentlige skoler og dagtilbud lukker fra på mandag og to uger frem, og derfor mærker børn og unge nu omfanget.

Her er syv gode råd fra FN's børneorganisation Unicef til forældre om, hvordan man kan tackle børns bekymringer og spørgsmål:

* Understreg, at myndighederne i Danmark gør alt for, at virus ikke spreder sig i Danmark.

* Forklar, at hele verden hjælper med at løse problemet.

* Giv korte og klare svar. Der er ingen grund til at udpensle dramatiske begivenheder eller overdrive mængden af information.

* Afkræft myter. Spørg dit barn, hvad han eller hun har hørt og brug tid på at afkræfte myter, der ikke har hold i virkeligheden, sammen.

* Skån dit barn, så længe du kan. Der er ingen grund til at introducere helt små børn til coronavirusset.

* Brug medier konstruktivt. Større børn bør kun se nyheder sammen med en voksen, der kan hjælpe med at fortolke indtrykkene.

* Brug anledningen til gode snakke. Forklar dit barn, at sygdomme i gamle dage var meget farligere, fordi de fik lov til at sprede sig. I dag har man lært af historien og ved, hvordan man begrænser smitte.

Kilde: Unicef.dk.

OVERBLIK: Sådan rammer lukningen af det offentlige

Regeringen lægger op til de mest vidtgående politiske tiltag i nyere tid for at bekæmpe og forebygge smitten af coronavirus.

Det var beskeden fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.

Torsdag fremsættes forslag til hastelovgivning, der gør det muligt at gennemtvinge lukning af eksempelvis private institutioner, skoler, dagtilbud, samt at forbyde arrangementer hvor mange opholder sig tæt sammen.

Læs tiltagene her:

* Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem hurtigst muligt og senest fredag i foreløbigt to uger.

* Skoler og dagtilbud lukkes fra mandag 16. marts og foreløbigt to uger.

* Alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud lukker.

* Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Hvis de ikke kan udføre deres arbejde hjemmefra, sendes vedkommende hjem med løn.

* Alle private arbejdsgivere opfordres til at sørge for, at flest muligt arbejder hjemmefra.

* Der fremsættes forslag om hastelov, der midlertidigt skal suspendere garantier for behandling og udredning i sundhedsvæsenet.

* Alle indendørs forsamlinger med mere end 100 mennesker forbydes.

* Brugen af den kollektive trafik skal begrænses. Der indføres pladsbilletkrav hos DSB.

* Sygehuse og plejehjem opfordres til at indføre skærpede restriktioner i forhold til besøg.

* Udenrigsministeriet skærper sine rejsevejledninger. Der er nye vejledninger for Tyskland, Frankrig, Schweiz samt Tyrkiet, Thailand, Egypten og Vietnam.

* Regeringen undersøger mulighed for at indføre yderligere restriktioner ved indrejse i Danmark. Det gælder tvungen helbredsundersøgelse ved ankomst samt mulighed for tvungen karantæne.

Kilde: Regeringen.dk