Apple dropper stort datacenter i Aabenraa: - Det kommer fuldstændigt uventet

Apple havde planer om datacentre i både Aabenraa og Viborg, men satser nu kun på Viborg

Apple har besluttet at droppe byggeriet af et stort datacenter uden for Aabenraa i Sønderjylland.

Planerne om at bygge et datacenter i Kassø ved Aabenraa på en 285 hektar grund kom frem i 2017.

Borgmester Thomas Andresen (V) kalder det et uønsket bump på vejen for arbejdet mod at skabe arbejdspladser og øget bosætning.

- Det ærgrer mig meget. Jeg havde gerne set, at man var kommet i gang. Men når det så er sagt, så har vi gang i rigtig mange ting i Aabenraa Kommune inklusive yderligere datacentre, siger han.

Her henviser borgmesteren til, at Google har købt en grund i Kassø ved Aabenraa, hvor der også planlægges et datacenter.

Borgmesteren påpeger, at ansatte i kommunen har brugt arbejdstimer på projektet, men at man ikke har andre udeståender.

- Vi har ikke lavet nogle kommunale investeringer i selve Apple-byggeriet, men vi har lavet noget myndighedsbehandling for Apple, siger han.

Han håber, at omtalen kan betyde, at andre datacentre vil byde sig til og få lov til at bruge grunden, som Apple efterlader sig.

Der bliver intet datacenter i Athenry i Irland efter naboklager. Her ses Facebooks datacenter i Odense under opførelse. Foto: Tim Kildeborg Jensen Dansk politik Efter protester: Apple må droppe våd data-centerdrøm i Irland

Aabenraa Kommune er overrasket over beslutningen fra Apple. Det fortæller Stig Isaksen, der er direktør for kultur, miljø og erhverv i kommunen.

- Det kommer fuldstændigt uventet for os, at Apple i dag på et telefonmøde orienterer os om, at man ønsker at afhænde sin byggegrund.

- Aabenraa Kommune har arbejdet med Apple i lang tid for at skabe grobund for et af verdens største datacentre, siger han i en pressemeddelelse.

Apple vil sælge grunden, hvor datacentret skulle have ligget. Aabenraa Kommune vil forsøge at hjælpe med at finde en køber.

Apple er sideløbende i gang med at bygge et datacenter i Viborg. Det har tidligere været meldt ud, at det skal åbne i 2019.

Det er anden gang på tre måneder, at en stor amerikansk it-gigant indstiller planer om et datacenter i Danmark.

I marts droppede Facebook et datacenter i Esbjerg, men det amerikanske selskab er fortsat ved at opføre et datacenter i Odense.

Google har også planer om et datacenter ved Fredericia.

Datacentre i Danmark

* Datacentre er store haller fyldt med computerservere, som leverer tjenester til hele verden via dataforbindelser.

* Bag datacentrene står it-mastodonter som Google, Apple og Facebook. Centrene bruger enorme mængder strøm og har derfor brug for en sikker elforsyning.

* Apple venter at åbne et datacenter ved Foulum nær Viborg i 2020. Centeret skal efter planen forsynes med strøm fra en vindmøllepart og et 42 megawatt stort solcelleanlæg.

* Selv om planen med centeret i Aabenraa er droppet, ejer Apple dog fortsat byggegrunden, oplyser Thomas Andresen (V), borgmester i kommunen.

* Google har købt en grund i Kassø ved Aabenraa med henblik på at opføre et datacenter. Selskabet har også købt en grund uden for Fredericia til et datacenter.

* Efter et år med undersøgelser valgte Facebook i marts at droppe et datacenter i Esbjerg. Det skulle efter planen have haft et areal på 250.000 kvadratmeter.

* Facebook er dog stadig ved at opføre et datacenter i Odense.

* Rådgivningsselskabet Cowi har tidligere anslået, at strømforbruget på datacentre i Danmark fra 2019 vil stige til syv terawatt-timer (TWh) i 2030 - svarende til knap 17 procent af det samlede danske elforbrug.

* De store it-selskaber har på forhånd bekendtgjort, at deres datacentre kommer til at køre på klimavenlig, CO2-neutral elektricitet.

* Det statslige selskab Energinet står for planlægningen af det danske transmissionsnet, så det kan håndtere den nødvendige mængde strøm.

Kilder: Ritzau, Cowi, Apple, Energistyrelsen.

301 kommentarer
Vis kommentarer