Apple lukker onlinebutik i Rusland efter rubel-kollaps

Rubel-kollaps stopper Apples onlinesalg i Rusland på grund af de ekstreme udsving i kursen på rubler

(Foto: ANDREY TELICHEV/RIA-Archive)
(Foto: ANDREY TELICHEV/RIA-Archive)
Følg Samfund

Det er ikke længere muligt for russere at købe en iPhone eller andre produkter fra Apple via det amerikanske selskabs onlinebutik i Rusland.

Apple oplyste tirsdag, at det har stoppet salget, fordi rublens styrtdyk gør det vanskeligt at finde ud, hvor meget varerne skal koste i den lokale valuta.

- Som følge af ekstreme udsving i rubelkursen er vores onlinebutik i Rusland i øjeblikket ikke tilgængelig, skriver Apple.

Alene i denne uge er rublen blevet 20 procent mindre værd over for den amerikanske dollar til trods for den russiske centralbanks forsøg på at styrke rublen.

Mandag aften forsøgte centralbanken med en kæmpe rentestigning - til 17 procent fra 10,5 procent - at sætte en stopper for rublens nedtur. Men uden held: På valutamarkederne endte kursen på rublen tirsdag lavere end før renteforhøjelsen.

Også de almindelige butikker har problemer med at finde de rette priser på alt fra mobiltelefoner til vin. Ifølge nyhedsbureauet AFP skynder russerne sig ud i forretningerne med deres rubler for at købe, inden priserne igen bliver sat op.

Ruslands økonomi er på randen af en knockout på grund af vestlige landes sanktioner som følge af Ukraine-krisen samt den seneste tids store fald i olieprisen. Indtægter fra olie og gas er rygraden i landets økonomi.

På finansmarkederne bliver det dag for dag dyrere at skærme sig mod en russisk statsbankerot. Og det kan mærkes hos investorer med statsobligationer fra Rusland.

Tirsdag steg prisen for at forsikre sig imod manglende betaling på værdipapirer fra den russiske stat endnu en gang.

Markedet vurderer nu, at risikoen for en bankerot er på 30 procent, skriver Børsen.

Chefanalytiker Lars Christensen fra Danske Bank mener dog ikke, at sandsynligheden for en bankerot som i 1998 er særlig stor.

- Med en lav statsgæld og store valutareserver er situationen ikke umiddelbar sammenlignelig med 1998, siger han til Børsen.

Mistilliden på finansmarkederne skyldes mere en frygt for, at russiske banker og virksomheder kan få svært ved at betale deres gæld til udlandet og derfor må bede staten om at hjælpe dem ud af kniben, vurderer han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+