Arbejdsløs muslimsk tandlæge: Kræver job uden kvinder og svinekød

Kalder kommunen racistisk: En arbejdsløs muslimsk tandlæge nægter job med kvinder, rengøring, svinekød og alkohol

København Kommune er rystet over racisme-beskyldninger fra en mandlig muslimsk indvandrer på kontanthjælp.

Han er uddannet tandlæge i et muslimsk land og indvandret til Danmark, hvor han er arbejdsløs. Myndighederne har ikke turdet give ham en dansk autorisation som tandlæge.

Rengøring er for lavt

Og han tager ikke et hvilket som helst job, selv om han skal.

– Rengøringsjob er mod hans kultur, da rengøring er for mennesker uden uddannelse, har han meddelt kommunens jobcenter, som forsøgte at hjælpe ham i job.

Men ikke nok med det.

Han har slået fast, at islam forbyder ham at arbejde med kvinder, svinekød, ikke-halalslagtet kød, spiritus og cigaretter.

Og så alligevel.

Han kunne ’arbejde sammen med kvinder, hvis de er tildækkede’.

Og han accepterede at ’modtage undervisning af kvinder uden tildækning, bare han ikke kigger på dem’, fremgår det at sagen fra Ligebehandlingsnævnet, som han forlangte skulle behandle sagen og tilkende ham erstatning, fordi han påstod, at kommunen havde udsat ham for religiøs forskelsbehandling.

Derfor måtte kommunens jurister bruge betydelige ressourcer på at besvare hans anklager.

Fik ingen erstatning

Kommunen var racistisk, mente han, fordi den havde nedsat hans kontanthjælp, fordi han ikke havde lægelige begrundelser til at sige nej til at arbejde med rengøring, svinekød og så videre.

Derfor stod han reelt ikke rådighed for arbejdsmarkedet, fastslog jobcenteret. Ligebehandlingsnævnet afviste pure, at han var blevet forskelsbehandlet.

Det skete bl.a. med henvisning til, at Københavns Kommune hverken havde krævet, han skulle arbejde i en slagteriafdeling eller med udskænkning af spiritus.

Anika Liversage, der forsker i beskæftigelse og integration i SFI, siger:

– Hvis man bliver tilbudt et job, kan nogle opfinde kulturelle eller religiøse undskyldninger, som de tror, er legitime, men som ikke er gangbare.

’Absurd og urimeligt’

Københavns Kommunes radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev siger, hun er forarget over mandens adfærd og hans beskyldninger om racisme.

– Han misbruger systemet og trækker racismekortet i sine bestræbelser på ikke at komme i job. Det er helt absurd og urimeligt, siger hun.

Hun tager stærkt afstand fra, at han ikke ville arbejde med kvinder.

Drop kontanthjælpen

Det er paradoksalt, at han beskylder os for at diskriminere, når han ikke selv vil arbejde med kvinder, siger hun og opfordrer ham til at overveje ikke at søge kontanthjælp, hvis ikke han vil leve op til sin forpligtelse til at tage et job.

– Mine medarbejdere i jobcenteret har handlet helt efter bogen, og jeg er tilfreds med, at han blev sanktioneret, ved at man nedsatte hans kontanthjælp.

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at komme i kontakt med manden. Hverken Københavns Kommune eller Ligebehandlingsnævnet har ønsket at oplyse hans identitet endsige spørge, om han vil deltage i et interview.

Denne jobansøgning blev dyr

Det københavnske jobcenter krævede, at den den muslimske kontanthjælpsmodtager skriftligt dokumenterede, at han søgte job.

Han fremviste denne ansøgning, som skulle være sendt til en butik. Ansøgningen blev medvirkende til, at kommunen vurderede, at han ikke reelt var villig til at tage et job.

’Jeg vil søge stilling, Jeg er glad og aktiv især med min mandlige kolleger og dækket, Jeg er godt til at sælge og ordne varer, undtagen alkohol, citrater, svinkød og kød som ikke slagtede i følge religiøse regler som jeg kan ikke deltage i på grund af religiøse aarsager. Jeg er rigtig glad fordi arbejdet vil tage hensyn til min religiøse og kulturale baggrund som jeg kan se i announcen. jeg venter på svar snart.’