Annonce:
Annonce:

Arbejdsløse og syge organiserer sig som aldrig før på Facebook

Danskere i klemme i systemet søger hjælp, støtter hinanden og arrangerer protester på sociale medier

Arbejdsløse og syge finder fælles fodslag på Facebook (Foto: Miriam Dalsgaard)
Arbejdsløse og syge finder fælles fodslag på Facebook (Foto: Miriam Dalsgaard)
Annonce:
Følg Samfund

'Bekæmp Fattigdom Nu', 'Nok er nok' og 'Stop mishandling af syge i jobcentrene'.

Det er navnene på nogle af de grupper, der i stigende grad dukker op på Facebook, hvor arbejdsløse, kronisk syge og andre udsatte danskere deler frustrationer og erfaringer med ligesindede.

- De grupper er uvurderlige, når man står helt alene og er ved at miste modet. Jeg følte mig helt "lost", da jeg blev syg og kom i klemme i systemet, så det hjalp mig meget i hverdagen, fortæller Rie Grenaa, som selv oprettede gruppen 'Aktion syg i Danmark' i 2012.

Læs også: Joachim B. om voksende gæld: 'Nu siger jeg det igen. Flere skal under administration'

Annonce:

Facebook gør det nemt at mobilisere sig
I eftermiddag foregår demonstrationen'Værdigt Liv Til Alle', som over 2.700 danskere har erklæret sig interesseret i på Facebook. Her vil man på Christiansborg Slotsplads protestere mod regeringens forringelser for syge, arbejdsløse, flygtninge og andre udsatte borgere - for eksempel det bebudede kontanthjælpsloft.

Læs også: Nikita efter 13 år på kontanthjælp: Derfor er jeg ikke i job

Demonstrationen, hvor blandt andre sangerinden Nanna Lüders Jensen vil optræde, er netop stablet på benene af de mange netværk på Facebook.

Og det viser en af styrkerne ved sociale medier, som ellers for nylig har været stærkt kritiseret for at fremme en grim debattone.

Læs også: Danskerne: Enlige skal IKKE skæres i kontanthjælp

Det siger Mads Kæmsgaard Eberholst, som er medieforsker ved Roskilde Universitet.

Annonce:

- Facebook har gjort det meget nemt at finde de her interessefællesskaber og mobilisere sig. Selvom der længe har været patientforeninger, så krævede det jo, at man opdagede dem, for eksempel ved at man så en folder, og så skulle man sende et brev og så videre. Med Facebook kan alle deltage nemt og ubetinget, og man kan møde grupperne når som helst, man har behov for det, siger han.

Læs også: Berlau til politikerne: Ved I egentlig, hvorfor mange ender på kontanthjælp?

Når hverdagen virker uoverskuelig
Især for mennesker, som er syge, handicappede eller mangler kræfter og ressourcer betyder det meget, at man kan være med i fællesskaberne uden at forlade sit eget hjem - derfor giver det god mening, at denne type netværk er dukket op, forklarer han.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det er netop det, sociale medier er til for. De får en positiv oplevelse ved at møde ligesindede og ser, at de ikke er alene. Samtidig kan de støtte hinanden og udvise handlekraft ved at vise, at de er mange, som står bag en bestemt holdning, siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Læs også: Handicapformand om "rådden reform": Hvor er de job, I snakker om?

Annonce:

Spørger man medlemmerne af de forskellige grupper, hvad de bruger netværkene til, lyder svarene for eksempel, at de læsser af og trøster hinanden.

- Havde jeg ikke haft denne gruppe til mine frustrationer, når alt ser håbløst ud, er jeg ikke sikker på, at jeg havde overlevet, for ind imellem virker hverdagen fuldstændig uoverskuelig. Men så er det godt lige at få et skulderklap, en god idé til hvad man kan gøre, eller bare en hel del kram. Så kan man lidt igen, skriver et medlem af en gruppe for syge på ressourceforløb for eksempel.

Læs også: Advarer regeringen: Handicappede og psykisk syge får smæk af ny kontanthjælps-regel

Målløs over behandlingen af syge
Andre bruger fællesskaberne til at blive klogere på deres rettigheder, eller finde ud af, hvor de kan få juridisk rådgivning.

Det gjorde Rie Grenaa for eksempel, da hun kæmpede for sin førtidspension, som hun endelig fik i efteråret 2015.

Annonce:

- Før jeg blev syg, troede jeg ikke, den slags var nødvendigt i Danmark, men jeg blev målløs over, hvor dårlig retssikkerheden er for kronisk syge. Jeg troede først, det kun var mig, som blev behandlet dårligt af systemet, men da jeg fik kontakt med andre opdagede jeg, hvor uhyggeligt udbredt, det er, fortæller hun.

Læs også: Berlau om kontanthjælpsregel: Åben ladeport for fortolkning

Rie Grenaa lider af en uhelbredelig neurologisk lidelse og forskellige fysiske følgevirkninger og måtte trække sig som primus motor i den gruppe, hun selv havde stiftet, da hun ikke havde kræfterne og helbredet til det i længden.

To blodpropper kom i vejen
Hun pointerer, at der også er ulemper forbundet med at engagere sig i netværkene.

Læs også: Joachim B. om hadske Facebook-brugere: De er det åndelige proletariat

- Hvis man er i et jobafklaringsforløb, kan man risikerer, at jobcentret og kommunen bruger det mod én som bevis på, at man har en arbejdsevne. Selvom der jo er stor forskel på, om man kan holde til at være aktiv i en gruppe, når man ind imellem har en god dag og kan samle kræfter bagefter, og så at kunne holde til at arbejde et fast antal timer, siger Rie Grenaa.

Annonce:

Selv ville hun gerne have deltaget i demonstrationen i dag, men en indlæggelse på hospitalet med to blodpropper i lungerne i weekenden har stukket en kæp i hjulet på de planer.

Demonstrationen finder sted torsdag d.4. februar klokken 16.30 i både København, Aarhus og Odense.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: