Annonce:
Annonce:

Arkæologer jagter spor efter kendt flugt-konges tunnel

Gravemaskiner er ved at grave ud til ny tunnel præcis der, hvor Carl August Lorentzen gravede sin tunnel i Horsens Statsfængsel i 1949

Fotos: Horsens Museum
Fotos: Horsens Museum
Annonce:
Følg Samfund

Arkæologer fra Horsens forsøger for øjeblikket ihærdigt at gå i flugtkongen Carl August Lorentzens underjordiske fodspor.

Lorentzen skrev sig ind i historie-bøgerne, da han gravede sig ud af Statsfængslet i Horsens i 1949.

I elleve måneder gravede fangen løs, inden han endte i fængsels-inspektørens kartoffel-kælder og flygtede ud i friheden for en kort stund.

Flugtkongen var så venlig at efterlade en hilsen til de måbende fangevogtere: Hvor der er en vilje, er der en vej, stod der skrevet på en seddel.

Nu er arkæolog Lars Pagh fra Horsens Museum i gang med at lede efter spor efter flugtkongens meritter.

Foto: Horsens Museum
Foto: Horsens Museum
 

Gravemaskiner i gang
- Som en del af Fængselsmuseets udstilling vil vi formidle historien om Carl August Lorentzen i en ny underjordisk tunnel. Tunnelen kommer til at gå præcis der, hvor Lorentzens oprindelige tunnel gik.

Annonce:

Vi er begyndt på udgravningerne og samtidig leder vi efter spor fra den rigtige tunnel, fortæller Lars Pagh til Ekstra Bladet.

Fangeflugt: Min grand-onkel gravede 20 meter lang tunnel

Både mandag og tirsdag var gravemaskinerne i fuld sving inde på det nu nedlagte fængsel.

- Vi havde håbet, at kunne finde nogle af de brædder og mursten, som flugtkongen brugte til at stive sin tunnel af. Han brugte brædderne i loftet og murstenene i siderne.

Desværre har vi ikke fundet noget interessant endnu. Der er dukket nogle enkelte teglsten op under udgravningen. Men det er uklart, om de stammer fra byggeriet af fængslet eller fra tunnelen, forklarer den horsensianske ærkæolog.

Fængslet ydmyget
Når stort set alle spor efter Lorentzens tunnel i dag er pist bort, så hænger det givetvis sammen med, at ledelsen af fængslet dengang ikke skulle risikere en ny ydmygelse i offentligheden.

Annonce:

- Vi kan se, at der har været nogle nedgravninger, som formentlig skyldes, at man ville have fjernet hele tunnellen, så andre indsatte ikke kunne bruge den til at stikke af, fortæller Lars Pagh.

Lorentzens tunnel var kun 60 centimeter høj og 70 centimeter bred.

Foto: Horsens Museum
Foto: Horsens Museum
 

Museets nye tunnel bliver opført, så gæsterne kan gå oprejst i den. Undervejs får de i tekst, lyd og billeder fortalt historien om, hvordan det overhovedet kunne gå til, at Carl August Lorentzen i fred og ro kunne grave den atten meter lange tunnel fra sin isolationscelle og hen til fængselsinspektørens kælder.

Hurtigt fanget
Oprindeligt var det flugtkongens plan at grave sig under den høje ringmur. Men da han hørte fangevogterne tale om, at han skulle flyttes fra sin celle, så satte han kursen mod inspektørens kælder.

Natten mellem den 22. og 23. december forlod Carl August Lorentzen fængslet og drog ud i friheden.

Annonce:

En større menneskejagt blev sat i gang, da den pinlige flugt blev opdaget. Få dage senere blev Carl August Lorentzen fundet på en gård i landsbyen Ølsted nogle få kilometer syd for Horsens.

Landmanden opdagede, at der blev stjålet mad fra spisekammeret.

Og så gik turen tilbage til et liv bag tremmer.

Døde som 62-årig
Flugtkongen sad i spjældet en stor del af sit liv på grund af blandt andet afpresning, tyverier og indbrud.

Foto: Horsens Museum
Foto: Horsens Museum
 

Carl August Lorentzen døde i 1958 i en alder af 62 år.

Udstillingen om den kendte flugtkonge forventes åbnet til maj næste år.

Danmarks største flugtkonge

Annonce:
Annonce:
Annonce:
BREAKINGBREAKING
LIGE NU
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: