Nul marcipanbrød til Glistrup

Bliver tykkere: Efter hjerteanfaldet må den 79-årige Mogens Glistrup ikke spise de 100 stykker, danskerne har sendt ham

Muslimfrit område  De flyttede lige to muslimer ud af arresten, en uge før jeg kom, fortæller racist-dømte Mogens Glistrup. På mandag slipper han selv fri, og så skal hele familien på kroferie. (Foto: Claus Hansen)
Muslimfrit område De flyttede lige to muslimer ud af arresten, en uge før jeg kom, fortæller racist-dømte Mogens Glistrup. På mandag slipper han selv fri, og så skal hele familien på kroferie. (Foto: Claus Hansen)
Mogens Glistrup, 79, sidder i shorts og åben kakiskjorte. Varmen damper næsten fra den korpulente mand.

Engang var han landets politiske komet og mester-jurist. Forhandlede og sang falsk på Christiansborg.

Nu skal man til Vordingborg Arrest for at få Glistrup i tale. Han har måttet rive 20 dage ud af sit otium for at afsone en straf for racisme.

Det lille besøgsværelse rummer en lænestol, et bord og en briks. De besøgende er hans kone, Lene, og Ekstra Bladet.

Humøret er højt.

Smider salaten væk
Lene Glistrup har taget nyplukkede jordbær med. De forsvinder i en lind strøm. Glistrups søde tand må undvære de sædvanlige marcipanbrød.

- Mor Lene har forbudt dem af hensyn til helbredet.

Venlige mennesker har ellers sendt over 100 marcipanbrød til mig, men fængselsbetjentene vil først udlevere dem, når jeg bliver sluppet ud på mandag.

- Ja, og så bliver de straks konfiskeret igen, fastslår Lene Glistrup meget bestemt.

- Hvordan er maden?

- Dejlig. Den smager som hjemme på Bornholm i 1930'erne. De kommer rundt til cellerne med en madvogn. Der er også salat, men den smider jeg væk.

Glistrup, der har haft sit første hjerteanfald, får et glimt i øjet ved tanken om, at han da i hvert fald slipper for fruens grøntfoder for en tid.

Skjorten på vrangen
- Han sidder i sin celle og bliver tykkere og tykkere. Hjemme får jeg ham da til at gå til postkassen, siger hun bekymret.

Hun kommer næsten hver tredje dag med nyvasket undertøj og skjorter. Selv i arresten er hun nødt til at holde sin mand under skarp kontrol.

- I dag har han fået skjorten rigtigt på. Forleden havde han vendt den på vrangen.

Mogens Glistrup har enecelle.

- Den er imponerende indrettet med plads til både seng, bord og stol, og så er der en radio, men de seneste fire dage har jeg ikke kunnet få den til at virke. Sengen er god. Jeg sover godt.

Flinke medfanger
- Dine medfanger?

- To af dem har besøgt mig i min celle. De er alle flinke fyre. Alle mener, jeg er uretfærdigt behandlet, og siger, at næste gang stemmer de, så Lene Espersen kan blive afsat som justitsminister. Arrest-personalet, der er lige så flinke, siger, at de ikke har nogen mening om min dom, så længe de har deres uniform på.

Muslimer flyttet
Det 'uretfærdige' skulle bestå i, at Glistrup rusker tremmer, fordi han har udtalt sig racistisk om muslimer. Af frygt for sit liv forlangte han at afsone straffen et sted, hvor han ikke risikerede at rende ind i en af dem. Det blev Vordingborg Arrest.

- Her sad faktisk to muslimer, men de blev flyttet en uge før, jeg kom.

- Mange mener, det er for galt, at sende en gammel mand med hjerteproblemer i fængsel?

- Det kommer an på omstændighederne. I mit tilfælde er det uanstændigt. Jeg skylder Vorherre et dødsfald om ikke så lang tid, og der er mangel på fængselspladser. Hvorfor skal man så absolut bruge en af de dyrebare pladser på sådan en som mig. Det kommer der ikke noget ud af.

- Nej. Mogens er uforbederlig, mener fru Lene.

- Der er en hel del, der ikke tager dig alvorligt længere. I deres øjne er du nærmest blevet en gammel nar?

- Det må de om. Jeg holder fast ved, at Folketinget og domstolene er befolket af banditter. Men det er da fint, hvis folk har noget at grine ad.

To dage på kro
- Nu har du tid til at tænke. Er der noget væsentligt i dit liv, du fortryder?

- Der var engang, da vi behandlede helligdagsloven i Folketinget...

- Jeg tænkte mere på, hvad du har budt din familie og dine tilhængere. Engang havde du en blomstrende advokatforretning og halede et jordskredsvalg i land. Nu sidder du i spjældet for anden gang.

- I forhold til mine omgivelser fortryder jeg ikke noget. I vores familie er vi gode til ikke at lade solen gå ned over et skænderi.

- Jeg forstår godt, hvad der ligger bag det spørgsmål, kommer det stille fra Lene Glistrup.

- Hvad vil du bruge din første dag som en fri mand til?

- Det bestemmer min kone.

Lene Glistrup: - Vi skal med hele familien på kro i et par dage.
1 af 2 Lene Glistrup, som her tager afsked med sin mand, har holdt skarpt øje med Glistrup og kommer med rent tøj til arrestanten hver tredje dag. (Foto: Per Rasmussen)
2 af 2 Muslimfrit område De flyttede lige to muslimer ud af arresten, en uge før jeg kom, fortæller racist-dømte Mogens Glistrup. På mandag slipper han selv fri, og så skal hele familien på kroferie. (Foto: Claus Hansen)
0 kommentarer
Vis kommentarer