Varm og solrig sommer

Vejrprofet spår flot sommer med masser af sol, men også perioder med voldsomt tordenvejr

Find parasollen frem og køb rigeligt med solcreme. Årets sommer bliver en hed affære med masser af sol og varme til danskerne.

I hvert fald hvis vi skal tro den sønderjyske vejrprofet Arne Gabs, der i over 50 år har lagt sig ud med akademiske meteorologer i kampen om det danske vejr.

Den nu 81-årige selvlærde spåmand udi klimatiske forhold bygger sine forudsigelser på egne iagttagelser gennem et langt liv. Om årets sommervejr siger han:

- Det bliver rigtig godt. Det fine forårsvejr, som jo har været ret stabilt i ugevis, fortsætter. Der vil komme regn i ny og næ, men forårsvejret vil stort set være uændret frem til sidst i maj. Derpå følger et par ugers møgvejr, men omkring 12. juni bryder sommeren igennem, siger Arne Gabs.

TYPISK DANSK
- Første halvdel af sommervejret bliver øklima, hvor vejret kommer ind vestfra. Lidt svingende, typisk dansk blanding af regn og opklaring. Pænt vejr, men heller ikke mere.

- Men anden halvdel af sommeren bliver meget flot. Masser af varme og sol. Til gengæld vil vi i slutningen af august blive udsat for perioder med særdeles kraftig torden, som der vil stå gny om. Det kan blive meget voldsomt, måske endda med storm, men i mellemperioderne vil solen have magten, påpeger Arne Gabs.

- Sommeren slutter i begyndelsen af september. Da starter en periode med møgvejr, så det gælder om at nyde de varme måneder, vi har foran os, siger Gabs til Ekstra Bladet.

Blandt fag-meteorologer står der ikke megen respekt om den aldrende profet fra Tønder-marsken. Vejr-guruernes nestor, magister Henrik Voldborg, siger:

- Første gang, jeg hørte Gabs forudsige vejret, var i 1947. Da tog han grueligt fejl. Han har flere forbiere end træffere.

VOLDBORGS FADÆSE
Nu har Voldborg som bekendt selv været ude at svømme med egne forudsigelser. Hans skråsikre prognose i 80'erne om en regnvåd sommer, der blev borte og afløstes af to måneders hedebølge, er en klassiker blandt vejrfolk.

Så for god ordens skyld får læserne lige amatøren Arne Gabs bud på vejret her i april, sådan som han skrev det på sin hjemmeside for to måneder siden, 10. februar:

'April starter med dejligt vejr med en masse sol. Midt i måneden kommer det mest ustabile.'

- Ja, ja blind høne finder også et korn i ny og næ, griner Henrik Voldborg fra sit otium i Holte - hvor regnen silede ned i går efter tre ugers bragende flot forår.

- Om jeg vil spå om årets sommervejr? Det bliver et skud i tågen, så det vil jeg ikke, siger Voldborg.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere