Annonce:
Annonce:

Vildledte folketinget om Echelon

Rapport afslører, at mindst tre af Nyrups ministre løj om deres viden

Tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup: fortalte ikke hvad han vidste. (Foto: Thomas Borberg)
Tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup: fortalte ikke hvad han vidste. (Foto: Thomas Borberg)
Annonce:
Følg Samfund
De løj, når de sagde, at de intet vidste.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at tidligere justitsminister Frank Jensen og de to tidligere forsvarsministre Hans Hækkerup og Jan Trøjborg alle har haft mere detaljeret kendskab til truslen fra Echelon, end de hidtil har villet indrømme.

Med andre ord: De førte Folketinget bag lyset.

Løgnene om Echelon er blandt andet fremsagt under ministeransvar i Folketinget.

AFSLØRENDE RAPPORT
I 1999 sendte Erhvervsfremme Styrelsen en rapport til bl.a.
Justitsministeriet, Forsvarsministeriet og Forsvarets Efterretningstjeneste.

I rapporten står dét, som Ekstra Bladet har dokumenteret i over 150 artikler, og som regeringen indtil nu har benægtet ethvert kendskab til:

'Det er generelt offentliggjort, at USA, Canada, England, Australien og New Zealand samarbejder om overvågningssystemet ECHELON. Systemet overvåger via en række lyttestationer i de involverede lande al international telekommunikation via de geostationære satellitter over ækvator. Man undersøger automatisk al kommunikation for en række for forhånd fastlagte søgeord og kombinationer heraf for at opfange eventuelle sikkerhedstrusler'.

UTALLIGE BENÆGTELSER
Rapporten fortsætter med at fortælle, at flere påpeger, at Echelon 'nok også anvendes til at overvåge handels-politiske trusler og gennemføre industriel spionage'.

Videre i rapporten kan man læse, at USA har lagt 'et meget stort pres på de allierede i NATO' for at kunne fortsætte de ulovlige aflytninger.

Den afslørende rapport er dateret 'september 1999'. Den blev rundsendt til de nævnte ministerier i efteråret 1999 - nogenlunde samtidig med, at Ekstra Bladets serie om Echelon-samarbejdet, 'De Hemmelige Aftaler', begyndte. Serien satte skred i en lavine af forespørgselsdebatter og samråd i Folketinget.

Ved utallige lejligheder har den tidligere regerings forskellige ministre benægtet ethvert kendskab til eksistensen af Echelon. Blandt benægterne er tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, tidligere justitsminister Frank Jensen, de tidligere forsvarsministre Hans Hækkerup og Jan Trøjborg, tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen og tidligere erhvervsminister Pia Gjellerup - der var øverste chef for Erhvervsfremme Styrelsen på det tidspunkt, rapporten blev modtaget i styrelsen og rundsendt i ministerierne.

GODKENDTE RAPPORTEN
Rapporten er skrevet af Institut for Fremtidsforskning. Den blev bestilt af Erhvervsfremme Styrelsen i 1998 i forbindelse med arbejdet med eksportkontrol-området.

Ingen af de involverede ministre kan hævde, at de ikke kendte til rapportens indhold. Ekstra Bladet kan dokumentere, at både Justitsministeriet og Forsvarsministeriet var i besiddelse af - og havde læst - rapportens Echelon-konklusioner senest 12. november 1999.

Den dag var der frist for at komme med eventuelle bemærkninger til rapporterne.

Ekstra Bladet er i besiddelse af en telefax sendt fra Forsvarsministeriet til Erhvervsfremme Styrelsen, Forsvarets Efterretningstjeneste og Justitsministeriet 9. november 1999. I faxen står, at 'Forsvarsministeriet skal oplyse, at der ikke ses at være substantielle bemærkninger til de enkelte delrapporter og tilhørende analyser'.

Se ministrenes løgne her.
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: