Byggefirma ville køre mig ned psykisk

Endnu et offer for byggesjusk advarer mod Eurodan-huse - direktør afviser anklager

Ebbe Hansen fra Ribe: - Jeg er sur over, at det skal tage så lang tid at få ret. (Foto: Poul Anker)
Ebbe Hansen fra Ribe: - Jeg er sur over, at det skal tage så lang tid at få ret. (Foto: Poul Anker)
Mens et af Danmarks store byggefirmaer - Eurodan-huse - ruster sig til det årlige salgsfremstød i påsken, så advarer flere af Eurodan-huses gamle huskøbere stærkt mod at handle med firmaet.

Kunderne er nemlig blevet de uskyldige ofre for omfattende byggesjusk.

Eurodan-huse markedsfører sig under sloganet 'Total Tryghed - Total Frihed -Total Lykke'. Men det er ikke just de følelser, som mange af huskøberne sidder tilbage med, når de først er flyttet ind.

- Det tog mig fem år at vinde sagen mod Eurodan-huse i Landsretten. Det var helt tydeligt, at de bevidst forsøgte at trække sagen i langdrag. De var ude på at køre mig ned psykisk. Men det lykkedes ikke. Jeg er ret robust og var heldigvis ikke økonomisk trængt, som mange andre der handler med byggefirmaet, siger Ebbe Hansen fra Ribe.

Den 66-årige mand kan opremse for 175.000 kroner fejl og mangler i sit hus. Først efter to opslidende retssager fik han ret i klagerne og har nu fået udbetalt erstatning.

Ebbe Hansen står frem efter at han i lørdags læste Ekstra Bladets hårrejsende beretning om familien Jensen fra Toftlund.

FAMILIEN UDPANTET
Familien er ved at blive udpantet af Niels Chr. Dahl, der er direktør og grundlægger af Eurodan-huse. Familien begik den 'fejl', at den nægtede at udbetale en byggerate på 240.000 kroner, før husets ydervægge var blevet repareret.

Efter et års diskussion med Niels Chr. Dahl hyrede værkfører Søren Jensen til sidst sin egen håndværker, som udbedrede fejlene.

Søren Jensen fik ret i Byretten, men tabte sagen i Landsretten. Selv om der var tale om omfattende byggesjusk, så måtte Søren Jensen ifølge Landsrettens dommere ikke tilbageholde byggeraten.

Nu ryger huset snart på tvangsauktion, og dermed vil familien tabe omkring en halv million kroner.

- Så galt er det heldigvis ikke gået for mig. Jeg betalte, hvad jeg skulle. Men det var næsten ikke til at få håndværkerne til at rette fejlene. Så lavede de én lille ting, men efterlod andre fejl. Det var helt tydeligt, at jeg skulle gøres mør og køres ned, til jeg ikke orkede mere, beretter Ebbe Hansen.

SAGEN TOG FEM ÅR
Ebbe Hansen købte villaen på 150 kvadratmeter i 1996. Men det viste sig hurtigt, at en af murene var skæv. Det samme var tagudhænget. Undertaget var ikke sat korrekt op. Vindueskarmene sad forkert. Syv ruder var ridsede. Fliserne var skæve i badeværelset. Hylderne for små i køkkenet.

- Jeg fik ret i de fleste klager i byretten. Men tabte den del, der havde med undertaget at gøre. Så måtte vi i landsretten, hvor jeg så vandt det med taget. Jeg har nu efter fem år fået lidt over 100.000 kroner i erstatning. Men jeg er da sur over, at det skal tage så lang tid at få ret.

- Jeg vil godt acceptere, at man kan være uheldig med et byggeri. Men så må man vise vilje til at rette fejlene. Det gjorde Eurodan-huse des-værre ikke.

- Jeg har ondt af den stakkels familie i Toftlund, som nu bukker under psykisk og økonomisk, fordi de har handlet med Eurodan-huse. Jeg kan genkende hele sagsforløbet, siger Ebbe Hansen.

VI HAR IKKE PROBLEMER
Den administrerende direktør for Eurodan-huse, viceborgmester Niels Chr. Dahl (V), afviser, at hans firma har problemer med utilfredse kunder.

- Tværtimod er vores kunder yderst tilfredse med os. Vi registrerer alle klager, og derfor ved vi, at køberne er tilfredse.

- Vi laver også tilfredsheds-undersøgelser, hvor vi spørger folk, om de er parate til at købe et nyt Eurodan-hus eller anbefale os til andre. På Sjælland svarer lidt over 90 ja. I Jylland svinger det lidt mere. Men det ligger omkring de ønskede 90 procent, siger Niels Chr. Dahl.

Direktøren afviser også, at hans firma har mange retssager kørende.

- Vi bygger mellem 300 og 500 huse om året. Det er kun en promille, der ender i retten.

Ekstra Bladet spurgte til både sagen med Ebbe Hansen fra Ribe og Peter Sørensen fra Sydfyn. Men Niels Chr. Dahl kunne ikke huske noget konkret om disse sager.