Straffet for sin sygdom

- Granhøjen har ikke i tilstrækkelig grad læst Henriks journal og sat sig ind i, hvordan han skal behandles.

Sådan lyder et af de centrale punkter i den kritik, ægteparret Jørgen og Ingelise Gdowski har rettet mod Granhøjen.

- Da han startede i børnehaveklassen, fik vi at vide, at han led af en hjerneskade. Men det var først som 22-årig, han fik sin rigtige diagnose. Han er autist med asperger-syndrom, og i hans tilfælde giver det en adfærd, hvor han er meget autoritetstro og reagerer med angst, når han får skældud eller stilles over for opgaver, han ikke kan magte. Han opfører sig tit 'forkert' og kan for eksempel ikke kende forskel på dit og mit.

ISOLERET
- Derfor var det helt galt, da han sammen med en anden ung mand blev isoleret i et hus i lang tid, fordi han havde begået en fejl. Under en ferietur i Silkeborg stjal han penge fra en af Granhøjens ledere og rejste til København for at spille på en-armede tyveknægte og købe en dame. Det er selvfølgelig dumt, men det nytter ikke at straffe ham for hans sygdom. Han skal hjælpes, fastslår forældrene.

De har også kritiseret, at han i lighed med hovedparten af institutionens øvrige 80 beboere knokler med staldarbejde og renovering af huse for en bonusløn på mindre end fem kroner i timen - penge, som han i øvrigt skal bruge på selv at betale sit arbejdstøj.

- Han bliver ofte sat til forskelligt skovarbejde, hvor han uden uddannelse skal bruge en motorsav. Og så skal han ofte slæbe hø i flere timer, selv om han i 1997 blev opereret for en diskusprolaps. Han parerer ordre, fordi han ikke tør sige fra, fortæller forældrene.

IMPERIUM
Det Miljøterapeutiske Tilbud Granhøjen, som er det officielle navn, tager sig især af psykisk syge og utilpassede unge og ejes af ægteparret Torsten og Grete Mikkelsen. I løbet af godt 20 år har de opbygget et mindre socialpædagogisk imperium i Nordvestsjælland.

Klienterne kommer fra især østdanske kommuner, og et ophold koster kommunerne op til 30.000 kroner om måneden. Dertil kommer, at klienterne ud af deres bistandshjælp eller pension skal betale mindst 2000 kroner om måneden for at bo og leve i de små bofællesskaber, Granhøjen består af.

De er typisk indrettet i nogle af de cirka 40 gårde, landejendomme og byhuse, ægteparret gennem årene har opkøbt og under dække af 'socialpædagogisk arbejde' og små bonuslønninger har fået renoveret af klienterne. En model, som har sikret ægteparret adgang til en milliongevinst ved videresalg.