Celle til 2,2 mio. kr.

Fængsel til 403 millioner kr. med hotelværelser på vej i Horsens

Forbrydere, der sættes til afsoning fra 2006, bør bestille plads i Horsens Statsfængsel. Her indrettes nu 180 celler med bad og toilet - plus indvendig nøgle. Stykpris incl. omgivelser: 2,2 mio. kr. - det samme som en flot villa i byen koster.

Samlet udgift: 403 millioner kr.

Kriminalforsorgen præsenterede i går vinderen af en arkitektkonkurrence om det nye fængsel: Det århusianske arkitektfirma Moltke & Friis.

Fængselsinspektøren smiler bredere end arkitekterne:

- Det nye fængsel opfylder mange af mine visioner. Jeg er meget tilfreds, siger Jørgen Bang, der har været med til at vælge vinderforslaget.

- Det lyder hyggeligt med eneværelser og alt muligt. Men tror du, ofrene synes, at det er straf nok?

- Jeg forstår udmærket dén tankegang. Forbrydere skal straffes, men de skal også ud på et tidspunkt. Derfor må man søge at få deres tilværelse i fængslet til at ligne den, der findes uden for ringmuren. Desuden skal et fængsel holde i 100 år, svarer Jørgen Bang.

PLADS TIL FAMILIELIV
Det nye fængsel på Enner Mark vest for Horsens opbygges af fire enheder: Tre almindelige afdelinger med hver 48 fanger og en sikret afdeling til 36. Desuden et kulturhus med kirkesal, bederum, bibliotek og idrætsfaciliteter, en besøgsafdeling og en administrationsbygning.

De indsatte får to lejligheder, hvor de kan have familiebesøg i flere dage. Det skal hindre, at deres familier går i opløsning under lang afsoning. Det er første gang, dén mulighed bliver tilgængelig i Danmark.

Opdelingen af fængslet giver mulighed for at skabe små enheder af fanger, der fungerer sammen.

- Fængslet kommer til at bestå af små landsbyer med hver sit liv. Det er vigtigt, at indsatte kan holde ud at være sammen, siger Jørgen Bang.

- I dag vælger nogle at sidde i isolation, men det behøver de ikke i fremtiden. De kan bare låse deres dør, hvis de har behov for at være sig selv.

Det nedslidte Horsens Statsfængsel er fra 1853. Her nøjes 173 indsatte med celler på 6,3 kvadratmeter uden vandhane og toilet. I det nye fængsel bliver hver celle på 12,6 kvadratmeter.
1 af 2 Fængselsinspektør Jørgen Bang får sit ønske-fængsel i Horsens. Det er klar til fanger ved årsskiftet 2005-2006. (Foto: Erik Kragh)
2 af 2 
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen