AntiPiratGruppen plyndrer musikerne

Beholder erstatningspengene fra musik-pirater

Selvom AntiPiratGruppen kræver millioner ind i erstatninger for bl.a. unges piratkopiering af musik, har danske musikere aldrig fået en krone tilbage. (Foto: Jens Dresling)
Selvom AntiPiratGruppen kræver millioner ind i erstatninger for bl.a. unges piratkopiering af musik, har danske musikere aldrig fået en krone tilbage. (Foto: Jens Dresling)
Advokaterne i AntiPiratGruppen har kronede dage.

Hvert år slæber de hundredvis af folk i retten for gratis at downloade danske kunstneres arbejde.

Og hvert år betaler de samme kunstnere AntiPiratGruppen millioner af kroner for ulejligheden med at skaffe landets musikere erstatning for de penge, de mister på piratkopiering.

Alligevel har ingen dansk kunstner set en krone af de penge, som AntiPiratGruppens advokater har hevet ud af computer-piraterne i landets retssale. Hver en øre er foreløbig gået til advokaterne selv, og sådan har det været gennem hele AntiPiratGruppens fem år lange eksistens.

I den tid har musikbranchen i alt betalt over tolv millioner kroner til AntiPiratGruppens arbejde -i år fordoblede man endda gagen til gruppens 16 advokater og it-konsulenter, så de nu til sammen inkasserer 4,5 millioner.

Flere og flere i musikbranchen er begyndt at miste tålmodigheden med AntiPiratGruppens advokater.

Hit med pengene
- Det er rigtigt, at vi endnu ikke har fået nogen penge fra AntiPiratGruppen. Og det var ellers meningen med, at vi i branchen gik sammen om at lave gruppen, siger Arne Würgler fra KODA.

- AntiPiratGruppens arbejde er at sørge for, at danske musikere får erstatning, når folk downloader deres cd på nettet. Så vi ser efterhånden gerne, at pengene tilfalder dem, de er blevet stjålet fra, nemlig kunstnerne. Det er jo ikke meningen, at det hele går til advokatlønninger, siger Arne Würgler.

AntiPiratGruppen fører ellers adskillige retssager mod pirater i alle aldre. I år fik næsten 500 danskere en gigantisk rudekuvert i 80.000-kronersklassen fra AntiPiratGruppen. Sulteløn
Og i 2002 gjorde gruppen sig for alvor bemærket i offentligheden, da den krævede en million kroner i erstatning fra 160 studerende teenagere, der havde delt musik imellem sig på deres kollegium.

Men trods millionlønningerne og de mange erstatningskrav, er der altså endnu ikke blevet penge til overs til kunstnerne.

- De penge, vi får ind fra piraterne, dækker ikke engang vore omkostninger, siger advokat i AntiPiratGruppen, Torben Steffensen.

- De ansatte i gruppen laver et kæmpearbejde for en beskeden hyre. Vi kunne faktisk godt bruge endnu flere ressourcer, for vi er en ren underskudsforretning, siger han.

Den køber man ikke i Dansk Artist Forbund.

- Vi betaler ikke en formue til AntiPiratGruppen, men nu er vi efterhånden kommet dertil, hvor vi gerne ser, at de opfylder deres formål, nemlig at skaffe penge til kunstnerne og ikke kun til administration af deres egen virksomhed, siger næstformand i DAF, Lena Brostrøm Didriksen.bw@eb.dk