10.000 huse er ved at brase sammen

Problemet med faldefærdige huse i landets yderområder er stort

Spøgelseshus i Esbjerg. (Foto: Christer Holte)
Spøgelseshus i Esbjerg. (Foto: Christer Holte)

En faldefærdig villa har skabt furore i et kvarter i Esbjerg. I 37. år har den ikke været beboet, selv om ejeren i mange år er blevet ved med at betale for blandt andet varmen.

Og problemet med gamle tomme huse, der får lov til at stå og gå til, er stort, lyder det fra ministeren for by-, bolig- og landdistrikter, Carsten Hansen.

- Når jeg er rundt i landet, hører jeg fra både borgmestre og borgere, at de ønsker en håndsrækning til at få ryddet op. Vi regner med, at der står omkring 10.000 ruiner spredt i hele landet. Og det er meget vigtigt at få fjernet dem, hvis vi skal have gang i hussalget. Der er jo ingen, der gider bo ved siden af sådan en bolig, siger Carsten Hansen.

Lolland Kommune er et af de steder, hvor problemet med tomme og faldefærdige ejendomme er størst.

Ifølge borgmester Stig Vestergaard er der i kommunen 3.000 boliger, der står tomme. Og 500-1.000 af dem er så faldefærdige, at de bør rives ned.

- Det er derfor en enorm udfordring, vi står overfor, siger Stig Vestergaard.

Læs også:

Spøgelseshus i villakvarter forfalder på 37. år

Ifølge borgmesteren bliver der i kommunen revet omkring 200 boliger ned om året. Nogle af husene bliver købt på tvang, mens andre bliver opkøbt af ejerne.

I alt bruger kommunen omkring 10 millioner kroner om året på nedrivning. Derudover har de også gjort brug af blandt andet nedrivningspuljen, som blev indført under den tidligere regering, men som nu er udløbet.

Ifølge Carsten Hansen er der dog nu blevet afsat en pulje under byfornyelsesloven til nedrivning og istandsættelse af dårlige boliger på landet på 400 millioner kroner fordelt på 2014 og 2015.

Og det hilser Stig Vestergaard velkomment.

- Vi har jo en målsætning om, at de huse, der er på Lolland, er af en sådan kvalitet, at dem, der flytter ind i dem, ikke bliver snydt. Og i de områder, hvor vi virkelig har sat ind, har det også gjort en forskel i bybilledet, siger han.


Kender du andre mystiske spøgelseshuse, der står og forfalder. Send en mail til marta@eb.dk eller sms til 1224 (koster alm. sms-takst)