Spøgelseshus i villakvarter forfalder på 37. år

Et spøgelseshus i Esbjerg frustrerer beboerne i området. Men kommunen kan ikke gøre meget

(Foto: Christer Holte)
(Foto: Christer Holte)

For 37 år siden satte en kvinde sig ind i sin bil, forlod sin ejendom ved Esbjerg og kvarteret, hvor hun boede. Hun fortsatte med at betale for varmen i huset, men satte ifølge naboerne stort set ikke sine ben på grunden igen.

I mange år stod huset på Parksvinget, som det blev forladt. Med møbler og en have, der blev passet – dog ofte med hjælp fra naboerne.

Ifølge selv samme naboer var det et tragisk dødsfald, der fik den i dag omkring 71-årige kvinde til at trække stikket og forlade de vante omgivelser i villakvarteret.

- Hun boede i huset sammen med sine forældre, men en dag kom hun hjem og opdagede, at faderen havde taget sit eget liv, fortæller Per Nørvaldt, der er nabo til ejendommen.

Står og forfalder
I dag har manglende vedligeholdelse og adskillige besøg af ubudne gæster efterladt det før så pæne hus faldefærdigt og til fare for de unge mennesker, der på ulovlig vis går på opdagelse i det.

- Der er hul i taget, gulvene er rådne, gardinerne er pjaltede, og der vokser træer ind i køkkenet. Det hele ser ganske forfærdeligt ud, siger Per Nørvaldt.

At et hus på den måde får lov at forfalde, er i princippet ikke nyt. Men at det har fået lov til at stå i så mange år, og at der ifølge naboerne fortsat bliver betalt for blandt andet varme, er noget specielt.

- Det er et pænt villakvarter, hvor der efterhånden er kommet mange nye børnefamilier til. Så at sådan en bolig kan få lov til at stå på den måde er i allerhøjest grad usædvanligt, siger Jørgen Christian Kjeldsen, der også bor ved siden af.

- For nogle år siden kunne huset måske være blevet reddet, men i dag vil de fleste nok mene, at det bør rives ned, så der kan blive bygget noget andet, tilføjer han.

Naboer frustrerede
Det er da også de færreste beboere i området, der er helt tilfredse med at have det forfaldne hus, der nu går under navnet spøgelseshuset, i kvarteret.

- Det er katastrofalt, lyder det blandt andet fra Per Nørvald, der selv adskillige gange har kontaktet kommunen for at få dem til at handle.

Han mener ikke, der er gjort tilstrækkeligt. Men det afviser kommunens planchef, Peter Bagge.

- Vi har med jævne mellemrum været ude og give ejeren påbud om at afskærme ejendommen, så den ikke er tilgængelig for folk, der ikke har noget at gøre der. Og det har ejeren også fulgt, uden at det er lykkedes os at få en egentlig dialog med hende, siger Peter Bagge og understreger, at kommunen ifølge lovgivningen ikke kan gøre andet.

- Der er ikke noget i dansk lovgivning, der forbyder dig at eje et hus og så lade det gå mere eller mindre til grunde. Det har vi som kommune ingen hjemmel til at blande os i, siger han.

Ekstrabladet.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra kvinden selv.


Kender du andre mystiske spøgelseshuse, der står og forfalder. Send en mail til marta@eb.dk eller sms til 1224 (koster alm. sms-takst)