Sommertid øger risikoen for trafikulykker

Har du problemer på grund af overgangen til sommmertid?

Flere undersøgelser viser, at der sker flere ulykker end vanligt på den første hverdag efter overgangen til sommertid. (Foto: Johnny Frederiksen)
Flere undersøgelser viser, at der sker flere ulykker end vanligt på den første hverdag efter overgangen til sommertid. (Foto: Johnny Frederiksen)

Omstillingen til sommertid gør os konfuse.

Siden 1977 besluttede stort set alle europæiske lande at indføre sommertid, og i nat skulle vi igen stille urene en time frem, så der blev 'snuppet' en time fra os.

Men ifølge den schweiziske søvnpsykolog Günther W. Amann-Jennson lider vi ikke kun under den ene time, vi er blevet berøvet i nat.

- Vintertiden følger vores naturlige biorytme, så overgangen til sommertid får vores indre ur til at kokse totalt og har vidtrækkende konsekvenser, siger Günther W. Amann-Jennson til den schweiziske avis Blick.

Enkelte mennesker mærker ikke meget til omstillingen til sommertid.

- Men mange mennesker lider decideret under omstillingen til sommertid. Hos en større gruppe mennesker kan overgangen give deciderede hjerteproblemer. Mange får svært ved at finde ro ud på aftenen. Da det er lyst til senere på aftenen producerer kroppen fortsat serotonin, hvilket gør det svært for folk at falde i søvn. Konsekvenserne er søvnmangel, manglende koncentration og tungsind, siger Günther W. Amann-Jennson.

Flere trafikulykker
Ifølge Johannes Mathis, der er søvnforsker på et hospital i Bern, kan overgangen til sommertid have farlige følger.

- Flere undersøgelser har vist, at der sker flere trafikulykker den første hverdag efter overgangen til sommertid. Det skyldes, at det er mørkere om morgenen, vores forvirrede indre ur og at vi falder i søvn i få sekunder ad gangen bag rattet, fordi vi mangler søvn, siger Johannes Mathis.

Nu er 'skaden sket', og vi er overgået til sommertid, og ifølge Günther W. Amann-Jennson skal vi lukke så meget lys ind i vores boliger eller gå ud i solen for hurtigst muligt at få vores biorytme tilpasset sommertiden.

Han opfordrer til, at man ikke kun fokuserer på det negative, når overgangen til sommertid er en kendsgerning, man ikke kan ændre på.

- Man skal ikke glemme fordelene. Når det forhåbentlig snart bliver varmere, er det skønt at kunne sidde ude længere om aftenen, og med overgangen til sommertid er alt parat til et skønt, varmt forår, siger Günther W. Amann-Jennson.

Hvad med dig?

Har overgangen til sommertid haft nogle ulemper for dig? Er du kommet for sent op, for sent til en barnedåb eller andet presserende søndag?

Skriv i kommentarfeltet neden for eller på sms til 1224 (almindelig sms-takst) eller på email på 1224@eb.dk om din overgang til sommertid.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere