Sommertid giver natarbejde til kirketjenere

Natten til søndag går vi fra vintertid til sommertid, og så skal tårnure i landets kirker stilles frem

Arkivfoto: Rene Schütze
Arkivfoto: Rene Schütze

Når tiden i nat løber fra os, og vi bliver efterladt med en time mindre til søvn og påskeferie, har ure i hele landet travlt med at gå over til sommertid.

Mens mange ure efterhånden er digitale og gør arbejdet selv, er der stadig nogle, der skal have en hjælpende hånd. I det offentlige rum gælder det blandt andet mekaniske tårnure i en lang række kirker.

- Her må man op i tårnet og lave omstillingen manuelt. Det er kirketjeneren, der tager sig af det, siger Kirkeministeriets klokkekonsulent, Per Rasmus Møller.

Han vurderer, at der er et par hundrede tårnure, der skal stilles af kirketjenere, når vi søndag går fra vintertid til sommertid.

Første gang, der blev stillet på urene og indført sommertid i Danmark, var under Første Verdenskrig. Formålet var at udnytte dagslyset bedre, så man kunne spare på energien.

Sommertid starter sidste søndag i marts, hvor alle ure stilles en time frem klokken 02.00 natten til søndag. Urene stilles så tilbage til vintertid igen den sidste søndag i oktober klokken 03.00.

Når de mekaniske tårnure i nat skal stilles, sker det dog ikke nødvendigvis på slaget 02.00.

- Det sker på individuelle tidspunkter, men i hvert fald sådan, at tiden er på plads inden søndag morgen, siger Per Rasmus Møller.

Ud over at viserne skal stilles en time frem, er der også tradition for, at mange kirker ændrer deres ringetider, når det er sommertid.

- Man ændrer på morgen- og aftenringningerne.

- I Grenaa, hvor jeg er klokkenist ved Dronning Ingrids Klokkespil, er der morgen- og aftenringning om sommeren klokken otte og klokken 19, mens det er klokken ni og klokken 17 om vinteren, forklarer klokkekonsulenten.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere