Cyperns præsident fastslår: Vi forlader ikke euroen

Den kriseramte middelhavsø bliver i den fælleseuropæiske valuta, understreger præsident Anastasiades

Cypern har ingen planer om at forlade euroen.

Det understreger Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, efter at landet blandt andet har måttet indføre hårde restriktioner i banksektoren som følge af den redningspakke, der blev forhandlet på plads mandag i EU-hovedstaden Bruxelles.

- Vi har ingen intentioner om at forlade euroen. Vi vil på ingen måde eksperimentere med vort lands fremtid, siger præsidenten fredag.

Han forsikrer, at der nu er blevet dæmmet op for krisen i den lille østat efter krisepakken fra EU, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank.

- Vi har klaret os væk fra risikoen for en bankerot. Situationen - trods den overordnede tragedie - er under kontrol, siger Anastasiades.

Men samtidig mener den konservative præsident, at de 16 andre eurolande stiller "hidtil uhørte krav, der har tvunget Cypern til at blive et eksperiment."

For første gang i EU's håndtering af den flerårige gældskrise skal bankindskydere betale en del af regningen til gengæld for et 75 milliarder euro stort lån fra EU og IMF.

Torsdag åbnede bankerne på Cypern for første gang i knap to uger. Pengeinstitutterne har holdt lukket af frygt for, at nervøse bankkunder ville storme mod bankerne og hæve alle deres penge.

Der er dog fortsat stramme restriktioner for, hvor store beløb cyprioterne må hæve. Foreløbig må de dagligt højst hæve kontantbeløb på 300 euro (2236 kroner), ligesom der er et loft på 1000 euro (7450 kroner) over, hvor mange penge man kan føre ud af landet.

Det er stadig uvist, hvor lang tid restriktionerne skal gælde.

Den cypriotiske regering har dog flere gang sagt, at der højst vil gå en måned, før restriktionerne bliver ophævet.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere