Lastbiler fyldes med pengesedler på Cypern

Torsdag klokken 12 lokal tid kan cyprioterne igen gå i banken. Myndighederne forbereder sig på stormløb

Efter at have holdt lukket i næsten to uger slår bankerne på Cypern torsdag dørene op for deres utilfredse kunder, som vil have adgang til deres penge i det kriseramte land.

Myndighederne har onsdag forberedt sig på det store rykind af cyprioter, som siden 16. marts kun har haft mulighed for at hæve et begrænset antal euro ved hæveautomaterne rundt i landet.

Tre lastbiler fyldt med friske euro-sedler rullede onsdag aften ind foran centralbanken i Cyperns hovedstad, Nicosia. Imens svævede en helikopter over bygningen og bevæbnede politistyrker stod klar på jorden.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har angiveligt trykket ekstra pengesedler til de cypriotiske banker onsdag for at imødekomme den forventede efterspørgsel, lyder det fra kilder tæt på forløbet.

Bankerne har været lukket i snart to uger, fordi man har frygtet, at alle ville forsøge at tømme deres bankkonti ned til sidste euro på grund af situationen på den gældsplagede middelhavsø.

Men cyprioterne vil også møde skrappe regler, når de står klar med hævekortene torsdag foran bankerne, som vil holde åben fra klokken 12 til 18 lokal tid. For at forhindre at pengeinstitutterne bliver tømt, må kunderne maksimalt hæve 300 euro dagligt.

Finansminister Michalis Sarris begrunder restriktionerne med, at mangel på kontanter og risiko for mulig udførsel af store summer ville kunne føre til kreditinstitutionernes sammenbrud.

Cypern har været præget af demonstrationer, efter at en ny redningspakke faldt på plads i Bruxelles tidligere på ugen. Den sender 75 milliarder kroner i nødlån af sted for at sikre, at landet ikke går fallit.

Men planen får også store konsekvenser for landets to største pengeinstitutter, Cyperns Bank og Laiki. Den første bliver omstruktureret, og den anden bliver lukket, og flere tusinde bankansatte vil formentlig miste deres job.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere