Påske-fakta: Derfor fejrer vi Langfredag

I dag er en af årets største helligdage. Dagen for Jesus' korsfæstelse. - En dag for eftertænksomhed, siger præst

Foto: Corbis
Foto: Corbis

'Always look on the bright side of life'.

Selv generationerne efter Monthy Pythons gigantiske film-klassiker ' Life of Brian' kan nynne med.

Men faktisk er det ikke mere end en generation siden, at biograferne lå mørke og lukkede på Langfredag.

Det var ikke en dag til fornøjelse og fest. I dag har lukkeloven og meget andet gjort dagen langt mindre hellig - sådan i hverdagssammenhæng.

- Er det godt eller skidt?

- Både og. Det er smukt, at dagen ikke går med ture i larmende stormagasiner. Flere religioner har rum til eftertænksomhed, som f.eks. islam, hvor man under ramadanen har tid til det væsentlige. Mens man sulter før solnedgangen kan man koncentrere sig om det åndelige. Det kan være godt en gang i mellem ikke at lave andet end det væsentlige. Samtidig er det godt at også Langfredag er blevet mere hverdag. Troen skal ikke være noget ceremonielt, men en del af hele vort liv, siger Flemming Pless, der er præst ved Christians Kirke i København.

Langfredag er den mest hellige dag i kristendommen. Tidligere har det været en sørgedag, hvor man faktisk skulle spise rigtig dårligt.

Det er vi jo ikke meget for i det moderne samfund - med mindre fødevareindustrien fupper os til det.

I dag er markering i gadebilledet mest, at offentlige bygninger flager på halv.

Trods alt er det jo den dag, Jesus blev taget til fange og dømt til døden. Den dag hvor ham måtte bære korset op ad Via Dolorosa - smertens vej.

- Det er vel en dag der egner sig til eftertænksomhed?

- Netop.En dag, hvor vi hændervridende skal tænke over vores liv og alt hvad der er helligt for os. Nej, sådan skal det ikke være. Den evangelisk-lutherske kirke har ikke og skal ikke have regler for bestemte tidspunkter, hvor vi skal stå ret, siger Flemming Pless.

Det passer jo også ganske godt med bibelen, sådan at omgive sig med nogle slyngler. Som bekendt hang Jesus mellem to forbrydere. Den ene hånede ham, mens den anden sagde, at de havde fået som fortjent, men at Jesus var uskyldig. Han ville gerne med i Paradis og Jesus sagde: 'Sandelig siger jeg dig, i dag skal du være med mig i Paradis'.

Langfredag kunne opfattes som en tragedie, en sorgens dag - men resten af påsken viser os, at sådan er det slet ikke.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere