Jungleslaver lægger ryg til danske sofastuer

Møbelforhandlere som Ilva, IDEmøbler, Bolia og Ikea kan være del af slavearbejde

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Læs også: Daniel fik tæsk i junglen for danske sofaer

En del af de lædermøbler, som danske forbrugere slæber hjem fra møbelforretninger, er formentlig polstret med dårlig samvittighed.

Store møbelhuse som IKEA, IDEmøbler, Bolia og BoConcept køber op til 50 procent af deres læder i Brasilien. Men i landets regnskove, hvor kvæget går og græsser, før de laves til lædersofaer, tvinges fattige brasilianere til at arbejde, ofte uden at få mad, rent vand, eller løn for deres slid.

Det kan organisationen Danwatch nu dokumentere.

- Moderne slaveri, giftige arbejdsforhold, mangel på beskyttelsesudstyr og mishandling af kvæg var ikke vanskeligt at dokumentere under vores feltrejse til Brasilien, siger Peter Bengtsen, der er redaktør hos Danwatch, som undersøger og formidler information om virksomheders påvirkning af mennesker og miljø på globalt plan.

Ingen kontrol
Møbelfabrikanterne IKEA, IDEmøbler, Bolia og BoConcept kræver alle, at deres underleverandører underskriver en aftale om, at produktion af læder er sket under lovlige forhold.

Samtidig udfører ingen af virksomhederne nogen form for kontrol, der sikrer, at underleverandørerne overholder disse aftaler. Og dermed forsvinder garantien for, at butikkernes lædersofaer går fri af slavearbejde.

- Når ingen af de store møbelmærker kan garantere slavefri lædersofaer, og alle køber læder fra Brasilien, så har jeg svært ved at se, hvordan danske forbrugere kan vide sig sikre på, at læderet er produceret under ansvarlige forhold, siger Peter Bengtsen.

Ingen garanti
Møbelgiganten IKEA står for 34 procent af al salg af møbler i Danmark. Her erkender man, at opdrættet af kvæg, der indgår i virksomhedens storsælgende sortiment, er uden for deres kontrol.

- Vores intention og ambition er at kunne spore al læder hele vejen tilbage til kvæg-opdrættet, men dette er ikke muligt endnu, siger Jonas Engberg, Sustainability Manager hos IKEA.

IKEA kan i øjeblikket spore deres læder tilbage til de enkelte slagterier, og dermed har det svenske møbelhus faktisk bedre styr på deres produktion end flere af deres danske konkurrenter.

Hos møbelforhandleren Bolia har man ikke tidligere været bekendt med ulovlige produktionsforhold hos underleverandører.

- Det er ikke noget vi har beskæftiget os med, og problematikker i forhold til arbejdsforhold og dyrevelfærd er helt nyt for os. Men det er noget vi vil tage meget alvorligt, siger Jesper Holmen, produkt manager i Bolia International.

Læs også: Utroligt: Far til 88 børn

Læs også: GUIDE: Sådan tjener du 25.000 på jobbet du ikke fik

Læs også: Pinlige vennetjenester afsløret i kommuner

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere