Fagboss: Kommuner vil snyde med kontanthjælp

Hvis Mette F. ikke passer på, vil unge kontanthjælpsmodtagere blive gjort bedre, end de er

(Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)
(Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)

FAKTA: Så meget får du I kontanthjælp

Dansk Socialrådgiverforening advarer nu beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Hvis hun fastholder, at der skal være cirka 5.000 kroners forskel på kontanthjælpen til unge, vil det tilskynde til snyd.

Men spørger du formand Majbrit Berlau, er det ikke de unge, der vil snyde for at få den højeste ydelse. Det er de økonomisk trængte kommuner, der vil snyde for at kunne udbetale den laveste ydelse.

Ministeren har - i sit udspil til en reform af kontanthjælpen - lagt op til, at såkaldt uddannelsesparate unge får en markant lavere ydelse end såkaldt aktivitetsparate unge, der har andre problemer end arbejdsløshed.

- Der kan selvfølgelig ligge en motivation for kommunerne i at gøre de unge bedre, end de egentlig er. På den måde vil de jo spare differencen mellem den høje og den lave ydelse, mener Majbrit Berlau.

Advarslen kommer efter, at Venstre og Det Konservative Folkeparti her på Avisen.dk har forlangt en ens lav ydelse til de unge. De borgerliges begrundelse er, at en forskel vil tilskynde de unge til at gøre sig dummere, end de er.

- Vi frygter, at en forskel på cirka 5.000 kroner vil tilskynde de unge til at gøre sig dårligere - hvis jeg må bruge det udtryk - end de reelt er. At de vil undervurdere deres egne evner til at gennemføre en uddannelse for at få en højere ydelse, sagde Ulla Tørnæs, der er Venstres beskæftigelsesordfører, dengang.

Bedre visitation tak
Socialrådgiverne er dybt uenige. Løsningen er ikke en ens lav ydelse til unge arbejdsløse.

- Jeg tror ikke, at en ung kan snyde sig voldsomt dårligere, hvis han/hun sidder over for et veluddannet team. Det er derfor, at en god visitation er vigtig, siger Majbrit Berlau og tilføjer:

- Svaret er ikke, at alle unge skal ned på en lav ydelse. Svaret er, at visitationen skal ligge i hænderne på socialfagligt personale ude på de kommunale jobcentre. Det gør den ikke alle steder i dag.

Socialrådgiverne foreslår, at et tværfagligt team, der har forstand på sociale udfordringer, sundhed og uddannelse, skal have ansvaret for det skøn, der afgør, om den unge får en høj eller lav kontanthjælp.

På den måde vil snyd blive udryddet, mener de.

- Mange steder har kommuner taget skønnet fra socialrådgiverne og lagt det på ledelsens bord. Det er at omgå intentionerne i lovgivningen. Det må ikke være en tilfældig og spareglad leder uden uddannelse, der træffer afgørelserne, siger Majbrit Berlau.

Hun medgiver, at der er lagt op til en styrkelse af visitationen i beskæftigelsesministerens udspil.

- Det er klogt tænkt af ministeren. Vi så bare gerne, at visitationen blev udfoldet. Der skal blandt andet stilles krav til, hvilket personale der kan være i visitationsteamet, siger formanden.

Et dybt suk
Formanden for de kommunale socialchefer afviser kritikken af den kommunale indsats.

- Min reaktion er et dybt suk. En ting er, at politikerne i Folketinget tillægger os økonomiske motiver, men at socialrådgiverne også gør det. Det er en uforskammethed, siger Ole Pass og uddyber:

- Jeg er træt af den her mistænkeliggørelse. Vi er ikke en bank, der kun tænker på penge. Vi skal motivere de unge til at tage et job, og det gør vi. Og dem, der ikke kan arbejde, de skal have en rimelig forsørgelse.

En ting er socialcheferne og socialrådgiverne dog enige i. Visitationen kan blive bedre.

- Det er vi helt på linje med. Det eneste, jeg protesterer imod, er mistanken om, at kommunerne går bevidst efter at spare penge, siger Ole Pass.

Foreningen af Socialchefer er som regeringen modstander af ens lav kontanthjælp til alle unge.

Læs også: V og K: unge ledige vil snyde sig dummere

Læs også: Så meget bolig kan du leje for kontanthjælp

Læs også: Desperat Chris: Jeg flytter fra kæresten

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere