Jorden kan også åbne sig i Danmark

Jordfaldshuller, som det der i starten af marts tog livet af 37-årige Jeff Bush i Florida, kan også forekomme i Danmark. Men vi skal ikke frygte dem, lyder det fra geolog

Jordfaldshuller, som det der i starten af marts tog livet af 37-årige Jeff Bush i Florida, kan også forekomme i Danmark. Men vi skal ikke frygte dem, lyder det fra geolog. (Fotos: AP)
Jordfaldshuller, som det der i starten af marts tog livet af 37-årige Jeff Bush i Florida, kan også forekomme i Danmark. Men vi skal ikke frygte dem, lyder det fra geolog. (Fotos: AP)

Flere personer har gennem årene mistet livet, fordi jorden under dem har åbnet sig og opslugt dem. Senest måtte redningsmandskab opgive at finde 37-årige Jeff Bush fra Florida, efter et hul opstod under hans hus.

Fænomenet, der kaldes jordfaldshuller, kan også forekomme i Danmark. Faktisk er det allerede sket flere gange. Blandt andet i februar 1989 ved Mønsted i Jylland.

Her opstod et jordfaldshul, da en minegang tæt ved den lokale skole brød sammen. Det fik blandt andre forældre til at frygte, at det kunne ske igen, og derfor var skolen egentlig dødsdømt, indtil det blev besluttet at redde den ved at fylde de øvrige minegang op med beton.

Læs også:

Se også: Forsvandt i dette hul: Nu bliver han aldrig fundet

Jordfaldshullerne, der i princippet kan opstå hvor som helst, kan både være naturlige og kunstige, forklarer lektor Bo Holm Jacobsen fra Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet.

- Et hul kommer ikke uden at der er et hul nedenunder, som jorden kan falde ned i. De naturlige opstår, når der sker en opløsning af kridt og kalk og dermed underminerer jorden. Men de kan også opstå ved, at tidligere minegange styrter sammen, forklarer Bo Holm Jacobsen.

Generelt varierer det, hvor store og dybe hullerne er. Men oftest er de helt ovale.

Læs også:

Se også: Mand frygtes død: Soveværelse forsvandt i hul

- Loftet i den hullomme, der er dannet, har ofte form som en hvælving. Når der så går hul, sker det i toppen, og dermed dannes cirklen, siger Bo Holm Jacobsen.

Selv om jorden altså også kan åbne sig i det danske landskab, så har danskerne generelt intet at frygte, fastslår Bo Holm Jacobsen.

- Der sker masser af opløsning af kalk i Danmarks undergrund, men jordfaldshuller er bestemt ikke noget, vi skal være bekymrede for. Danmark er på ingen måde højrisikoområde, siger han.

Selv om jordfaldshullerne får størst opmærksomhed, når de sker i byer og koster liv, så er det generelt sjældent, at personer ryger med i faldet.

- Mange jordfaldshuller sker jo ude i ødemarken. Og ser man på en gennemsnitlig kvadratmeter, er der jo generelt ikke mange menmesker, som risikerer at blive ramt, lyder det fra Bo Holm Jacobsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere