Familier føler sig truet til at lade deres børn vaccinere

Mindst en gang om måneden får Vaccinationsforum henvendelser fra forældre, der føler sig presset til at lade deres børn vaccinere

Mindst en gang om måneden får Vaccinationsforum henvendelser fra forældre, der føler sig presset til at lade deres børn vaccinere. (Foto: Colourbox)
Mindst en gang om måneden får Vaccinationsforum henvendelser fra forældre, der føler sig presset til at lade deres børn vaccinere. (Foto: Colourbox)

Da Ingrid Hansen i 2007 takkede nej til at lade sin fem måneder gamle datter stivkrampevaccinere, truede hendes læge med at anmelde familien for omsorgssvigt.

- Det var utrolig nedværdigende, for jeg tænkte, det var vores egen sag at bestemme, fortæller Ingrid Hansen, der i dag bor i Hammelev i Sønderjylland.

Derfor er hun også en af dem, der frygter, at det nye vaccinationsregister ender med at blive endnu et middel, lægerne kan bruge til at tvinge flere familier til få deres børn vaccineret.

Et skridt i den forkerte retning
I et svar til Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt skriver sundhedsminister Astrid Krag nemlig, at hun er åben over for, at registeret bliver brugt til at sende påmindelser ud til forældre, der 'ikke i tide har taget imod tilbuddet om vaccination'.

- Det er fuldkomment respektløs at sende påmindelser ud, når der allerede er blevet sagt nej tak. Det vil virkelig være et skridt i den forkerte retning - og en statslig kontrol langt ud over, hvad der kan accepteres. Et valg om ikke at lade sine børn vaccinere er jo typisk ikke taget på en dag. De fleste forældre har brugt rigtig meget tid på at undersøge, hvad vaccinationer egentlig er, og hvilke bivirkninger der er, inden de vælger fra, siger Ingrid Hansen.

Læs også:

DF'er: Vaccineregister må ikke blive en rykker-maskine

Selv om hendes egen sag ligger mange år tilbage, er den langt fra det eneste tilfælde, hvor familier har følt sig truet til at lade deres børn vaccinere.

Hos Vaccinationsforum, der er en privat og uafhængig forening, får de nemlig mindst en henvendelse om måneden fra bekymrede forældre.

- Det er et kæmpe problem. Rigtig mange føler sig presset til at tage imod tilbuddet om at lade deres børn vaccinere. Jeg har talt med forældre, som er blevet smidt ud af deres lægehus eller har fået skæld ud på grund af det, fortæller Else Jensen, der er formand i foreningen.

Savner dialog
I Ingrid Hansens tilfælde endte sagen med, at Landssamarbejdsudvalget udtalte kritik af den pågældende læges brug af ordet omsorgssvigt. Og beklagede samtidig, at hun havde følt sig truet af lægen.

- Jeg tror, det er vigtigt at huske på, at uanset hvilken holdning man har til dette emne, så er vaccinationer frivillige i Danmark, og det er ikke i orden at presse folk til at få dem. Hverken på den ene eller den anden måde, siger Ingrid Hansen og undrer sig over, at familiens læge dengang ikke lod til overhovedet at ville diskutere spørgsmålet om vaccination.

Netop manglen på kommunikation kan Vaccinationsforum også nikke genkendende til.

- I mange tilfælde vil lægen slet ikke drøfte det med dem. Mange af forældrene oplever, at spørgsmålet om vaccination slet ikke er til diskussion. Der bør være mere åbenhed, siger Else Jensen.


Er du en af dem, der har takket nej til at lade dine børn vaccinere - og har du af din læge måttet høre for det? Send en mail til marta@eb.dk eller tip os på 1224 (koster almindelig sms-takst).