DF'er: Vaccineregister må ikke blive en rykker-maskine

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt frygter, at et ellers velment register kan ende med at blive brugt til at stemple dem, der ikke ønsker vacciner

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt frygter, at et ellers velment register kan ende med at blive brugt til at stemple dem, der ikke ønsker vacciner. (Foto: AP)
Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt frygter, at et ellers velment register kan ende med at blive brugt til at stemple dem, der ikke ønsker vacciner. (Foto: AP)

Det nye vaccinationsregister, der blev indført den 1. februar, er kommet i modvind, efter sundhedsminister Astrid Krag i sidste uge meldte ud, at det kan bruges til at sende påmindelser ud til de forældre, der ikke har taget imod tilbuddet om vaccinationer.

Ifølge Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt er det nemlig at gå over stregen at rykke forældre, som allerede har takket nej til at lade deres børn vaccinere.

- Der er altid en risiko ved at få en vaccine. Derfor skal det fortsat være folks eget valg, siger Liselott Blixt, der derfor har spurgt ministeren, om hun mener, det er etisk forsvarligt at sende rykkere ud og betegne det som en udeblivelse, når der er tale om et tilbud og ikke et krav.

Flere skal vaccineres
I sit svar skriver ministeren, at det er et problem, at ikke flere børn bliver vaccineret, og at hun derfor er tilhænger af initiativer, der kan sikre, at flere bliver det.

- Eksempelvis ved at barnets læge sender en påmindelse til forældrene, hvis de ikke i tide har taget imod tilbuddet om vaccination, skriver Astrid Krag og understreger, at hun ikke finder en påmindelsesservice uforenelig med retten til at takke nej.

Netop det, er Liselott Blixt dog uenig i.

- Det er helt i orden at sende en påmindelse ud til forældre, hvis de har bedt om det. Men hvis de allerede har takket nej til at lade deres børn vaccinere, skal man ikke sende rykkere ud. Registeret skal jo ikke bruges til at stemple dem, der ikke ønsker vacciner, siger hun og bakkes op af foreningen Vaccinationsforum, der hverken er for eller imod vacciner.

Bakkes op af Vaccinationsforum
- Allerede i dag oplever vi jo, at folk skal stå skoleret og bliver bebrejdet, hvis de ikke lader deres børn vaccinere. Samtidig kan jeg ikke se, hvordan man kan udeblive fra noget, der er frivilligt, lyder det fra formand Else Jensen.

Både Liselottt Blixt og Vaccinationsforum vil derfor følge brugen af registret nøje.

- Og så vil vi indsamle eksempler på de problemer, vi hører fra folk, og aflevere dem til ministeren, understreger Else Jensen.

Ekstrabladet.dk ville også gerne have spurgt Astrid Krag, hvordan hun vil sikre, at en påmindelsesservice ikke får karakter af tvang. Men det var ikke muligt at få en kommentar.


Er du en af dem, der har takket nej til at lade dine børn vaccinere - og har du af din læge måttet høre for det? Send en mail til marta@eb.dk eller tip os på 1224 (koster almindelig sms-takst).

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere