Alle Cyperns banker holder lukket: Vil undgå stormløb

Bankerne, der har været lukkede siden 10. marts, åbner senere end ventet. Frygt for kaotiske optrin

Cyprioterne skal væbne sig med tålmodighed. For deres tvangslukkede banker åbner først dørene igen på torsdag. (Foto: AP)
Cyprioterne skal væbne sig med tålmodighed. For deres tvangslukkede banker åbner først dørene igen på torsdag. (Foto: AP)

Cyprioterne skal væbne sig med tålmodighed. For deres tvangslukkede banker åbner først dørene igen på torsdag.

Sådan lyder den overraskende besked mandag aften fra centralbanken i det lille EU-land i Middelhavet, der har balanceret på randen af en finansiel maveplasker med en truende statsbankerot og euroexit som følge.

Beskeden er ikke mindst overraskende, fordi centralbanken kun få timer forinden havde sagt noget helt andet: At alle østatens banker - på nær de to største - ville slå dørene op igen tirsdag og fungere nogenlunde normalt.

Men sådan skulle det altså ikke være alligevel.

- For at hele banksystemet kan være velfungerende, har finansministeren besluttet på anbefaling fra Cyperns centralbankdirektør, at alle banker skal forblive lukkede inklusiv onsdag, hedder det i en officiel meddelelse.

Bankerne har allerede holdt lukket i 10 dage, da der er frygt for kaotiske optrin, hvor cyprioter ville løbe stormløb mod bankerne på den gældsplagede ø for at hæve deres indeståender.

Cyperns indbyggere giver udtryk for frygt for fremtiden, efter at en ny redningspakke natten til mandag faldt på plads i Bruxelles. Den sender 75 milliarder kroner i nødlån af sted for at sikre, at landet ikke går fallit.

Men planen får også store konsekvenser for landets to største pengeinstitutter, Cyperns Bank og Laiki. Den første bliver omstruktureret, og den anden bliver lukket og slukket.

Ikke alle på Cypern er lige begejstrede.

De fleste er bitre på 'trojkaen', der består af EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB). De siger, at den nye aftale vil ødelægge Cyperns position som bankcentrum.

- De har ageret som bulldozere, selv om Cyperns økonomi er en uanselig procentdel af EU's samlede økonomi, fremhæver mange.

- Jeg føler mig ydmyget, siger den 56-årige Marios Charalambous, som ikke har haft en eneste kunde i sin forretning, siden bankerne lukkede for 10 dage siden.

- Vi burde ikke være afhængige af Europa. Jeg er bange for, hvad der sker, når bankerne bliver åbnet. Der er meget ophobet vrede, siger han.

Der er i øjeblikket indført et hæveloft på 100 euro per person om dagen i kontantautomaterne.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere