Cyperns banker bliver genåbnet torsdag

Bankerne på Cypern genåbnes torsdag, men der må højst hæves 100 euro. Mange frygter for fremtiden

Bankerne på Cypern åbner først igen torsdag, siger Cyperns centralbank. Tidligere lød det ellers, at alle østaten banker på nær Popular Bank (Laiki Bank) og Cyperns Bank, ville åbne tirsdag - og kun de to øvrige skulle vente til torsdag.

- Beslutningen er taget for at sikre at hele bank systemet er velfungerende, siger centralbanken.

Bankerne har været lukket i 10 dage, da der er frygt for kaotiske optrin, hvor alle vil forsøge at hæve deres indeståender på den gældsplagede ø.

Cyperns indbyggere giver udtryk for frygt for fremtiden, efter at en ny aftale er kommet på plads i Bruxelles. Nogle beskylder andre europæiske stater for at ødelægge deres land.

"Røvere" har nogen skrevet med stærk rød maling hen over vinduet i en pantelånerforretning i Cypern, som en hilsen til nogle af de få forretningsfolk, som tjener penge under krisen på øen.

Selv om der ikke har været voldelige optøjer på øen, så er der udbredt vrede på caféerne i Nicosia.

- Vi prøver at le, fordi hvis vi ikke gjorde det, så ville vi blive vanvittige, siger den 28-årige Antonia Epaminondou i Nicosias travle forretningskvarter.

- Men vi frygter alle, at vi vil miste vores job, siger hun.

De fleste cyprioter er bitre på 'trojkaen', der består af EU, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank. De siger, at den nye aftale vil ødelægge Cyperns position som bankcentrum.

- De har ageret som bulldozere, selv om Cyperns økonomi er en uanselig procentdel af EU's samlede økonomi, fremhæver mange.

- Jeg føler mig ydmyget, siger den 56-årige Marios Charalambous, som ikke har haft en eneste kunde i sin forretning, siden bankerne lukkede for 10 dage siden.

- Vi burde ikke være afhængige af Europa. Jeg er bange for, hvad der sker, når bankerne bliver åbnet. Der er meget ophobet vrede, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere