Børnepsykolog: Derfor må børnene ikke være alene hjemme

Mange forældre ved ikke om de skal lade børnene blive alene hjemme under lock-outen. Hør børnepsykologens råd om, hvad du må og ikke må

Alene hjemme. Det kan være en ubehagelig oplevelse for de yngste at være alene hjemme i længere tid af gangen, siger børnepsykolog. Foto: Colourbox
Alene hjemme. Det kan være en ubehagelig oplevelse for de yngste at være alene hjemme i længere tid af gangen, siger børnepsykolog. Foto: Colourbox

Hvis dine børn er fra otte til tolv år eller yngre er det ikke en god idé at lade dem blive alene hjemme, når den kommende lockout forhindrer dem i at komme i skole.

Ihvertfald ikke i længere tid af gangen. Det forklarer børnepsykolog Camilla Egelund, Psycare Danmark.

Læs også: Skolekonflikt: Her er de bedste tips

- Man skal ihvertfald under ingen omstændigheder lade dem være alene i ni-ti timer flere dage i træk, så skal de være over tretten år eller i udskolings-alderen, siger hun og fortsætter:

Alt for tidligt
- Det er fint nok hvis man skal et lille ærinde, men på ingen måder en hel dag, hvor forældrene måske tager afsted fra hjemmet klokken halv otte om morgenen, og først kommer hjem igen klokken fire eller halv fem. Det er alt for tidligt, siger børnepsykologen.

Hvis der 'sker noget'
Det kan der være flere årsager til. Selvfølgelig kan man lægge mad til børnene osv., men der er også en tryghedsfaktor, som spiller ind. Børnene har nemlig ikke udviklet deres kognitive redskaber i den alder hvis der skulle 'ske noget'.

- De ved ikke rigtig, hvad de skal gøre, andet end måske lige at ringe til forældrene, som evt. sidder rigtig langt væk. Og så er det en stor ting bare at være 'alene' for et barn i den her alder og skulle beskæftige sig selv, siger Camilla Egelund.

De kan blive angste
Børnene kan blive meget utrygge over den fornemmelse det giver at være 'alene hjemme'.

- De kan blive bange, og de kan blive kede af det. Og de kan blive angste. De kan blive bange for, at der 'kommer' nogen eller de bliver bange for stilheden, eller også bliver de bange for, om forældrene kommer tilbage eller, hvornår de kommer tilbage.

De kan også blive bange for bare at være alene i deres eget selskab.

Over ti år
Når de bliver over ti år, så kan de tage vare på sig selv på en anden måde, fordi det er en alder, hvor de under alle omstændigheder begynder at adskille sig fra forældrene.

Læs også: Mormor: Det bliver ikke ferie hos mig

Så børn over ti, vil i forvejen være mere udadsøgende og mere 'erfarne' i at være væk fra forældrene med sportsaktiviteter, kammerater osv.

Men selv om de er over ti år, er det stadig ikke optimalt at lade dem være alene hjemme i flere dage i træk.

Dårlig oplevelse
- De fleste forældre er måske reelt væk fra hjemmet i ni-ti timer med arbejde og transport. Det er uhensigtsmæssigt, hvad enten børnene er otte-ni eller over ti, siger Camilla Egelund.

På sigt kan det have konsekvenser for børn, hvis de er alene hjemme i længere perioder af gangen.

- Der er helt klart en risiko for nogle af de mere sensitive børn, at det kommer til at 'sidde' i dem som en dårlig oplevelse.

Åh nej
-Og det afhænger også fuldstændigt af, hvordan forældrene går ud af døren. Om de har dårlig samvittighed og tænker 'åh nej', eller om børnene er trygge ved det. Det smitter også af på børnene, siger Camilla Egelund.

Hun fortæller, at det afhænger af det enkelte barn, men for de sensitive børn, kan det give angstproblemer. De mere robuste vil slet ikke kunne mærke det.