Nej til euro: Danskerne vil beholde kronerne

Overvældende flertal vil stemme nej til euroen, viser Danske Bank-måling. Forspringet er dog skrumpet en smule

Kun hver syvende vil sikkert stemme ja til at bytte kronerne ud med euroen, hvis der var folkeafstemning om det i morgen.

Det viser en ny meningsmåling fra Danske Bank. Kun 15 procent ville stemme ja, mens 56,9 procent vil stemme nej. 13,4 procent af de knapt 1000 adspurgte danskere ville måske stemme nej, samme antal vil måske stemme ja.

Det betyder, at forspringet til nej-siden er 42 procentpoint.

Ifølge cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, er det den europæiske gældskrise, der har påvirket danskernes holdning til, om de vil skifte kronerne ud med euroen.

Men forspringet er dog skrumpet en smule.

- I december 2011 satte forspringet til nej-siden rekord med en forskel på 44,6 procentpoint. Forspringet udgør aktuelt 42 procentpoint, skriver Steen Bocian i en kommentar til målingen.

Målingen er foretaget i de to første uger af marts. Det var i kølvandet på den forøgede usikkerhed i forbindelse med det italienske valg, men inden de aktuelle problemer med Cypern eskalerede.

- Der er således ingen tvivl om, at de europæiske gældsproblemer, som har fyldt meget i de danske medier de seneste år, har gjort danskerne meget skeptiske over for et fuldt medlemskab af ØMU'en.

- Dagens tal indikerer, at der skal meget til, før den skepsis forsvinder, vurderer Steen Bocian.

Danmark er med i de to første faser af euroen og står kun udenfor samarbejdet om den fælleseuropæiske valuta, euroen, og den fælles Europæiske Centralbank.

Efter afstemningen om Maastricht-traktaten i 1992, hvor det blev et nej, fik Danmark forbeholdet for euroen. Siden sendte den S-ledede Poul Nyrup Rasmussen-regering euroen til afstemning i 2000, men det hjalp ikke.

Det skete med skrækscenarier om, at hvis vi ikke gik med i euroen, ville renterne være meget højere i Danmark end i euroområdet. Danskerne ville fortsat ikke give slip på kronerne.

Udviklingen har vist, at Danmark har haft lave renter og er blevet brugt af de internationale finansmarkeder, hvor de kunne krybe i ly og sikkerhed for turbulensen i forbindelse med gældskrisen i euroområdet.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere