Eurolandene godkender kriseplan til Cypern

Der er enighed mellem parterne om en aftale, der skal redde Cypern fra afgrunden. Her går cyprioterne fri, mens de stenrige russere skal betale regningen

En demonstrant vifter med Cyperns flag i Nicosia. Cypern synes reddet fra det truende bankkollaps og statsbankerot. (Foto: AP)
En demonstrant vifter med Cyperns flag i Nicosia. Cypern synes reddet fra det truende bankkollaps og statsbankerot. (Foto: AP)

Efter 12 timer lange maratonforhandlinger ligger der nu en ny og revideret redningsplan på bordet i Bruxelles, der skal redde det nødlidende euroland Cypern fra en finansiel nedsmeltning.

Eurozonens finansministre i den såkaldte eurogruppe gav natten til mandag deres velsignelse til planen, som med nødlån på 75 milliarder kroner er designet til at forhindre, at banksektoren i den lille middelhavsstat bryder sammen.

Samtidigt får planen store konsekvenser for Cyperns to største banker - Laiki Bank og Bank of Cyprus. Den første bliver lukket, og den anden bliver omstruktureret.

Det truende bankkollaps i EU-landet risikerede at føre til både statsbankerot og et farvel til eurozonen for Cypern. Men nu skulle faren være drevet over, lyder budskabet fra Bruxelles.

- Vi har sat en stopper for den usikkerhed, som har påvirket Cypern og euroområdet over de seneste dage, siger eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, på et velbesøgt pressemøde ved 2.30-tiden natten til mandag.

Læs også:

Se også: Ja fra Cypern: Bedst for alle og Se også: Nej fra Cypern: Katastrofe for alle

Dijsselbloem, som også er finansminister i Holland, er "overbevist" om, at den nye aftale er "meget bedre" end den udskældte aftale, som parlamentet i Cypern for nylig stemte nej til.

Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, siger, at han er glad for resultatet, som efter de timelange tovtrækkerier er forhandlet på plads.

- Jeg er glad, fordi vi får et program, og det er i bedste interesse for det cypriotiske folk og den Europæiske Union som helhed, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

Det var sidste chance for Cypern at få hjælp fra EU, fordi Den Europæiske Centralbank (ECB) har meddelt, at den kun frem til mandag vil garantere økonomisk hjælp til Cyperns banker, der allerede har været tvangslukket i 10 dage.

Forhandlingerne har trukket i langdrag på grund af en planlagt afgift på indeståender i cypriotiske banker, som parlamentet i Nicosia tirsdag stemte nej til, og som der har været uenighed om, hvordan skal strikkes sammen på ny.

Cyprioter går fri - stenrige russere bliver ramt
Men med den nye redningspakke lader planerne om at indføre en skat på bankindskud ikke til at blive til noget.

Til gengæld bliver Laika Bank, som er Cyperns næststørste, delt op i en 'god' og en 'dårlig' bank ifølge Jeroen Dijsselbloem. Den dårlige bank vil blive lukket ned over tid.

Den gode bank bliver lagt sammen med Bank of Cyprus, og kunder med indskud på under 100.000 euro får sine penge overflyttet dertil.

Indskud på over 100.000 euro, som ikke er beskyttet af EU's bankgarantifond, bliver indefrosset. Det vil betyde store tab for velstående kunder, heriblandt mange stenrige russere.

Derfor rammes de almindelige cypriotiske borgere ikke af redningspakken, som de ellers så ud til at blive i starten. Det skabte stort oprør blandt befolkningen i sidste uge, da de oprindeligt skulle have betalt 6,7 procent af deres opsparinger i bankerne.

Det er nu ændret til, at det bliver de stenrige russere, som skulle stå for for næsten halvdelen af alle indestående midler i cypriotiske banker, der komemr til at betale regningen.

Godt for Danmark
Peter Nedergaard, der er professor Statskunskab på Københavns Universitet mente før aftalen blev en realitet, at Danmark skal være glad for en aftale mellem Cypern og EU.

- På den lange sigt har det en negativ virkning for Danmark, hvis de siger nej til en aftale, da vi ikke bare kommer ud af krisen i Europa så. Danmark er dybt afhængig af et sundt EU, da langt størstedelen af vores eksport går til euro-lande, siger Peter Nedergaard.

Læs også: Se også: Trods nej til kriseplan: Eurolande vil hjælpe Cypern Trods nej til kriseplan: Eurolande vil hjælpe Cypern

På den måde ville Danmark få sværere betingelser for at skabe vækst, som er livsvigtigt lige nu, hvis der ikke var kommet nogen aftale.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere