Sådan kan regeringen gribe ind i skolekonflikten

Konflikten mellem KL og lærerne kan ende med et regeringsindgreb, hvis alle muligheder er udtømte.

KL og Danmarks Lærerforening mødes fredag eftermiddag kl. 15.30 i Forligsinstitutionen. Når de ikke til enighed, kan konflikten ende med et regeringsindgreb, hvis alle forhandlingsmuligheder er udtømte og en lockout er trådt i kraft.

* Regeringsindgreb er langt fra et ukendt fænomen i en faglig kamp. De sidste to store konflikter - den såkaldte Skraldekonflikt i 1995 og Storkonflikten i 1998 - endte begge med politiske indgreb.

* Overenskomstforhandlingerne i foråret 1998 endte i en storkonflikt, som de fleste danskere især husker, fordi vi gik amok og hamstrede fødevarer i stor stil. Især gær stod højt på listen.

* Oprindeligt var der et forhandlingsresultat, der dog blev stemt ned ved en urafstemning på LO-området. Kravene var højere mindsteløn, bedre pension og en sjette ferieuge.

*Storkonflikten, der lammede det danske arbejdsmarked, endte i et regeringsindgreb, der blev legitimeret med hensynet til kyllingeproducenterne "hvis kyllinger ellers dør af sult".

* Ved begge politiske indgreb i 1995 og 1998 fastlagde regeringen indholdet i lovindgrebet. Det kan også bliver tilfældet i denne konflikt.

* Tidligere har politikerne foretrukket at ophøje et mæglingsforslag til lov eller vedtage en lov om tvungen voldgift.

* Det har været noget nyt, at regeringen og politikerne i de senere år har forholdt sig langt mere selvstændigt i forhold til form og indhold.

Kilde: leksikon.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere