Trods nej: Eurolande vil hjælpe Cypern

Cypern kan stadig få hjælp fra eurogruppen, selvom det forgældede land har forkastet økonomisk redningsplan

Eurozonens finansministre står stadig klar til at hjælpe Cypern.

Også selvom den trængte ø-nation nedstemte en økonomisk redningsplan, der indeholdt en afgift på penge, som landets egne borgere og udenlandske indskydere har i bankerne.

- Jeg bekræfter, at eurogruppen står klar til at assistere Cypern med dets reformbestræbelser, siger den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, i en meddelelse.

Han gentager samtidig tilbuddet om at gøre bankafgiften mere spiselig for småsparere, der har under 20.000 euro (149.000 kroner) stående på kontoen.

Bankafgiften skulle indkassere 5,8 milliarder euro ved at barbere mellem knap syv og 10 procent af alle indeståender i landets banker.

Dijsselbloem, der står i spidsen for den 17-lande store eurogruppe, kommer ikke med bud på, hvad eurolandenes næste træk bliver i forhold til at hjælpe Cypern.

Tyskland, der har stået for en hård linje over for cyprioterne, advarer landet mod nemme og uansvarlige løsninger.

- Vi anerkender og beklager beslutningen, siger den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble.

- Situationen er alvorlig, men det må ikke lede os til beslutninger, der ikke giver mening, lyder det videre.

Med et nej til kriseplanen har Cypern kurs mod den økonomiske afgrund. Uden en europæisk plan, der kan redde de cypriotiske banker fra sammenbrud, er der alvorligt fare for, at hele økonomien på den græske del af øen kollapser.

Det var med et stort flertal, at Cyperns parlament afviste EU's og Den Internationale Valutafonds økonomiske redningsplan for det forgældede land.

36 stemte imod, ingen for, mens 19 undlod at stemme.

Uden den økonomiske redningspakke, der ville sikre landet 10 milliarder euro, risikerer de cypriotiske banker meget hurtigt at bryde sammen, og Cypern er i fare for at blive smidt ud af eurosamarbejdet.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere