Stor forskel på udlændinges løn

Jo kortere tid udlændinge arbejder i Danmark, desto lavere er lønnen. Men lav løn er ikke kun en fordel

(Foto: Lærke Posselt)
(Foto: Lærke Posselt)

Der er stor forskel på, hvad en jordbærplukker fra Letland tjener, og hvad en amerikansk ingeniør kan hive hjem hver måned. Hvert år tager tusindvis af udlændinge et job i Danmark - men der er stor forskelle på, hvad de ender med i lønningsposen.

Mens filippinske au pair-piger og pakistanske opvaskere typisk tjener under 10.000 kroner om måneden før skat, tjener en britisk off-shore-ekspert i Nordsøen omkring 70.000 kroner, skriver Ugebrevet A4.

- Der er firmaer, som går benhårdt efter at give så lav en løn som muligt, og der er midlertidige arbejdere, som er klar til at arbejde for en rigtig lav løn, siger Jonas Schytz Juul, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

AE har kortlagt de store lønforskelle i en analyse, hvor man har set på, hvad mere end 15.000 udlændinge, der midlertidigt arbejdere i Danmark i 2011, tjente.

Jonas Schytz Juul siger, at der er nogle fordele ved arbejdskraftens fri bevægelighed, fordi det skærper konkurrencen.

- Det, der på kort sigt kan være en fordel for virksomhederne, behøver ikke være en fordel for samfundet på langt sigt. Men virksomheder har også gavn af, at der betales skat - og at der er veje og uddannelse, siger han til Ugebrevet.

Arne Grevsen, gruppeformand for 3F's Grønne Gruppe, erkender, at det specielt er i landbruget, at de lave lønninger huserer. Og at en del udlændinge i en kortere periode vil gå for under 100 kroner i timen, fordi de gerne vil have et arbejde.

- De accepterer midlertidige, billige løsninger for at kunne sende penge hjem. Men jeg tror ikke, at konkurrencen om at få produceret billigst er en vellykket strategi. De får altid problemer på et eller andet tidspunkt, siger han til A4 og fortsætter:

- Vi sælger os selv i Danmark på stor fødevaresikkerhed, og det forudsætter produktionsstabilitet og viden. Derfor udfordrer man ikke kun mig og 3F men også sig selv på det her område, lyder det fra Arne Grevsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere