Violin fra Titanics orkester er til salg

Violin, der tilhørte orkesterleder på Titanic, bliver solgt på auktion - næsten 101 år efter skibskatastrofen

(AP Photo/Henry Aldridge)
(AP Photo/Henry Aldridge)

En violin fra orkesteret, som spillede på passagerskibet Titanic, da det forliste i 1912, er blevet fundet på et loft i Storbritannien. Grundige undersøgelser har vist, at violinen tilhørte skibets orkesterleder, Wallace Hartley.

Hartley druknede sammen med omkring 1500 andre, da Titanic sank efter at være sejlet ind i et isbjerg på dets jomfrurejse fra Europa til USA i april 1912.

Orkesteret skal have spillet 'Nærmere dig, min Gud som sidste nummer, før skibet gik ned.

Det britiske auktionshus Henry Aldridge and Son er sikker på, at violinen virkelig var den, som Hartley spillede på.

- Den bærer tydeligt præg af at have ligget i havvand og kan være blevet hevet op af havet sammen med liget af dens ejer, hedder det i en erklæring fra auktionshuset, som har ladet violinen teste af forskellige eksperter over syv år.

Læs også:

Se også: Var Titanics forlis forsikringssvindel?

Hartley havde fået violinen af sin forlovede, Maria Robinson. Hun fik en indgraveret sølvplade sat på instrumentet med ordene "Til Wallace i anledning af vor forlovelse. Fra Maria."

Eksperter har nu bekræftet, at inskriptionen er autentisk på den fundne violin.

Det menes, at instrumentet lå i en lædertaske, som Hartley havde bundet om livet.

Historien bekræftes også af et telegram fra Robinson, hvori hun takker de canadiske myndigheder for at have sendt violinen tilbage til hende.

Robinson blev aldrig gift, og efter hendes død i 1939 donerede hendes søster violinen til det lokale musikorkester fra Frelsens Hær, hvorfra den gik videre til en musiklærer.

I et brev skriver læren, at violinen 'praktisk talt var umulig at spille på, hvilket utvivlsomt skyldes dens begivenhedsrige liv.'

Violinen, der i de seneste 75 år har haft en anonym ejer, vil blive solgt på auktion om kort tid.

- Det er en fantastisk historie. Wallace Hartley var en af de vigtigste personligheder i historien, Hans tapperhed var fænomenal, hedder det i auktionshusets omtale af instrumentet.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere