Utøya-portræt blev Årets foto i Norge

Ylva Schwenke overlevede massakren på Utøya

Dette billede af en af overleverne fra Utøya blev her til aften kåret til årets bedste billede i Norge. Foto: Andrea Gjestvang/ Moment / NTB scanpix
Dette billede af en af overleverne fra Utøya blev her til aften kåret til årets bedste billede i Norge. Foto: Andrea Gjestvang/ Moment / NTB scanpix

Ylva Schwenke var 14 år gammel, da hun blev ramt af fire af Anders Behring Breiviks kugler på Utøya forrige år. Men hun overlevede.

Fredag aften blev freelance-fotografen Andrea Gjestvangs billede af Ylva Schwenke kåret til Årets Billede 2012 i Norge. En pris, der blev uddelt af 'Pressefotografenes Klubb' i Oslo.

Billedet er taget til forsiden af bogen 'En dag i historien', hvor Gjestvang har talt med 43 unge, der overlevede terrorangrebet.

- En fin, fin serie som respektfuldt, sanseligt og emotionelt viser nogen af de overlevende efter Utøya. De unge udstråler følelser, sorg, overlevelse, fortid og fremtid på samme tid - og en fandenivoldsk styrke. Sjældent ser vi portrætter, som rammer sanserne, sådan som disse billeder gør. Der er ikke bare et stærkt billede. Det er otte. Og de supplerer hinanden så godt, skriver juryen om vinderbilledet, ifølge VG.

Læs også:

Se også: Fotostuderende har taget Årets Pressefoto

32-årige Andrea Gjestvang er freelancejournalist med base i Oslo og Berlin, hvor hun længe har været VGs faste fotograf.

- Jeg har rejst rundt i landet og mødt dem, da de var tilbage i deres normale omgivelser. Der er en kort, personlig tekst til hvert portræt, hvor hver enkelt fortæller, hvordan de selv og deres liv har forandret sig efter 22. juli, har fotografen selv tidligere fortalt om bogen til journalisten.no.

Da Ylva Schwenke afgav vidneforklaring i Oslo Tingrett under retssagen mod Anders Behring Breivik, forklarede hun, hvorfor hun ikke skjulte sine ar.

- Jeg er ikke bange for at vise dem frem. Jeg ser på det som en sejr. Vi har betalt en pris for demokratiet - og vi har vundet. Jeg er måske ikke stolt, men jeg bærer dem med værdighed, sagde hun, ifølge Aftenposten.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere