Gæt med: Hvad får man på kontanthjælp?

Seks ud af ti svarer forkert på, hvor meget en kontanthjælpsmodtager får

(Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)
(Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)

Læs også: Skal kontanthjælpen sættes ned? Se politikernes svar her

Hvor høj er kontanthjælpen?

Det kan seks ud af ti danskere ikke svare på. Og hver tredje tror, at en kontanthjælpsmodtager modtager langt flere penge, end det er tilfældet.

Det viser en måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

- De fleste har ikke selv prøvet at være på kontanthjælp og kender ikke nogen på kontanthjælp, så de får kun informationerne gennem medierne, siger ph.d.-studerende Troels Hedegaard fra Aalborg Universitet, der forsker i danskernes holdning til velfærdsydelser.

I undersøgelsen, som kommer samtidig med, at regeringen forhandler om en reform af kontanthjælpen, giver 501 danskere deres bud på, hvor meget en enlig over 25 år får i kontanthjælp.

Kun 41 procent vælger den rigtige svarmulighed, som er 10.500 kroner før skat. De fleste andre overvurderer kontanthjælpen. 29 procent - eller næsten hver tredje - skyder beløbet til 13.500 kroner eller 15.500 kroner.

Målingen kommer, mens regeringen forhandler om en reform af kontanthjælpen.

De fleste har en holdning alligevel
En undersøgelse med de samme adspurgte viste for nyligt, at fire ud af fem har en holdning til kontanthjælpens størrelse, og hver tredje mener, at den er for høj.

Hvorfor har så mange en holdning til kontanthjælpen, når mange samtidig ikke ved, hvor høj den er?

- Det skyldes helt sikkert det store mediefokus. Man danner sine holdninger ud fra de informationer, man nu engang har, og mange af historierne har handlet om, at kontanthjælpen er for høj, forklarer Troels Hedegaard.

Han tilføjer, at de knudrede regler med forskellige satser og tilskud også kan være noget af forklaringen på, at så mange ikke kender beløbet.

- Så er det jo nemt at have en holdning.

Det er letkøbt at have en holdning, uden at sætte sig ordentligt ind i tingene, mener Peder Bæk. Han er formand for foreningen 'Behandl os ordentligt', der taler de arbejdsløses sag.

- Det er jo nemt at mene, at kontanthjælpen er for høj, når man ikke ved, hvad den er. Mange sætter sig ikke ind i ting, som ikke rører dem direkte. De fleste har ikke prøvet det og ved ikke, hvad det drejer sig om. Hvis de selv stod i situationen, ville de nok ændre mening, siger Peder Bæk.

Undersøgelsen viser, at 29 procent tror, kontanthjælpen er højere, end den er, mens 21 procent tror, den er lavere. Ti procent erkender, at de ikke aner, hvad det rigtige svar er.

Læs også: Arbejdsløse Jannie blev hånet til familiefest

Læs også: Kontanthjælpsreform: Lejere bliver smidt på gaden

Læs også: Så meget bolig kan du få på kontanthjælp

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere