Rekordlave renter igen til boligejerne

Auktionerne over rentetilpasningslån er afsluttet med nye rentefald, der gavner boligejernes økonomi

Indtil videre har danskerne haft mere hang til at spare op end bruge penge. (Foto: Colourbox)
Indtil videre har danskerne haft mere hang til at spare op end bruge penge. (Foto: Colourbox)

Der er penge at spare for de boligejere, der skal have fornyet deres flekslån fra 1. april. Auktionerne sluttede fredag med rekordlave renter over hele linjen.

Ifølge Nordea Kredit faldt renten så meget, at ydelsen på et lån på en million kroner med afdrag og et-årig rentetilpasning faldt med cirka 825 kroner årligt efter skat, mens der samtidig afdrages cirka 1900 kroner mere på lånet.

Det tilsvarende lån på en million kroner uden afdrag giver boligejeren 2450 kroner mere til forbrug årligt efter skat.

- For boligejere med rentetilpasningslån er en lav rente lig med lav 'husleje'. Det er ikke blot rart for boligejeren selv, men også for dansk økonomi som helhed.

- Den lave husleje betyder nemlig, at boligejerne får flere penge på lommen, og det vil alt andet lige enten føre til højere forbrug eller en højere opsparing, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar til de afsluttede auktioner.

Et højere privatforbrug vil gavne væksten i dansk økonomi, hvor hjulene trænger til at dreje igen. Men indtil videre har danskerne haft mere hang til at spare op end bruge penge.

- En højere opsparing har betydning for, at hjulene bliver ved at snurre.

- Normalt er det nemlig sådan, at et økonomisk opsving følges af højere renter, og at højere renter indebærer en risiko for, at forbruget og aktiviteten dermed slås ned igen, siger Lise Nytoft Bergmann.

Men når gælden falder, og opsparingen vokset, slår rentestigningerne knap så hårdt igennem på boligejerne. De rekordlave renter er derfor godt nyt, fordi de både stimulerer og stabiliserer dansk økonomi i den kommende tid.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere