Ville hjælpe forulykket - blev truet og fik stjålet sin bil af spritbilist

59-årige Hans-Henrik Jul Petersen vil tænke sig om, inden han kommer til undsætning frem over

Hans-Henrik Jul Petersen blev truet og fik stjålet sin bil, da han ville hjælpe en forulykket, der viste sig at være en spritbilist. (Foto: Per Rasmussen)
Hans-Henrik Jul Petersen blev truet og fik stjålet sin bil, da han ville hjælpe en forulykket, der viste sig at være en spritbilist. (Foto: Per Rasmussen)

59-årige Hans-Henrik Jul Petersen fra Nakskov er en stout landmand med en fortid i den Kongelige Livgarde.

Han har den grundindstilling, at man har en borgerpligt til at tage hensyn til hinanden, og at man bør hjælpe, hvis nogen ser ud til at være i nød.

Det er værdier, han har givet videre til sine tre børn, hvoraf den ene har gjort tjeneste som soldat i Afghanistan.

Men trods hans rolige og sociale sindelag er han en smule rystet, og der er plantet et lille frø af manglende tillid til sine medmennesker i Hans-Henrik efter en voldsom hændelse i denne uge.

Bil fløj gennem sneen og trillede rundt
Mandag eftermiddag kom han kørende i sin halvt år gamle Nissan Navara på Sædingegårdsvej ved Holeby på Lolland.

Det sneede og føg, og da Hans-Henrik Jul Petersen så frem på de biler, der kom imod ham, kunne han se, at det ville gå galt med en af bilerne, der kørte alt for hurtigt og alt for usikkert.

- Jeg kørte ind til siden, fordi jeg fornemmede, at det ville gå galt, og lige efter kom en bil kurende på tværs af vejen, indtil den ramte en lille snevold i siden af vejen. Volden fungerede som en rampe og bilen kom flyvende ud af sneen og forbi mig for derefter at trille rundt et par gange, inden den landede på hjulene ude på en mark.

Hans-Henrik Jul Petersen ringede straks til alarmcentralen og fortalte hvad der var sket, og han blev så bedt om at gå hen til bilen for at se hvor mange, der var kommet til skade.

- Jeg og en anden bilist bevægede os hen mod den forulykkede bil, men vi veg lidt tilbage, da en muskelhund inde i bilen gøede truende af os ud af et vindue. Men alarmcentralen insisterede på, at vi opklarede, hvor mange mennesker, der var i bilen. Der lå en mand i kabinen. Jeg spurgte, om han var alene i bilen. Han svarede 'ja', og jeg gav alarmcentralen besked, og jeg og den anden bilist gik lidt væk fra den gøende hund, siger Hans-Henrik Jul Petersen.

- Jeg nakker dig
Manden i den forulykkede bil begyndte at kravle rundt inde i kabinen.

- Han sparkede en dør op og og lidt nede i knæ, grå i hovedet og med blod om munden kom han over imod mig og den anden bilist. Han spurgte om vi ville køre ham videre, men vi sagde, at han skulle tage det roligt og blive på stedet, fortæller Hans-Henrik Jul Petersen.

Først gik manden efter den anden hjælpsomme bilist og derefter forfulgte han Hans-Henrik Jul Petersen.

Kvinden fra alarmcentralen som kunne høre at manden ikke var helt velforvaret advarede Hans-Henrik Jul Petersen og den anden bilist mod at modsige manden.

- Hans øjne var helt vilde at se på, og man kunne se, at han var meget påvirket - og det virkede som om, det ikke kun var spiritus. Han sagde 'jeg nakker dig' til den anden bilist og fulgte efter ham, og derefter gik han hen mod min bil, som jeg havde ladet stå tændt i vejkanten. Han satte sig ind på passagersædet, men da han fandt ud af, at bilen var i tomgang gik han om til førersædet og satte sig ind, siger Hans-Henrik Jul Petersen til ekstrabladet.dk.

Hans-Henrik Jul Petersen løb hen mod sin bil, hvor døren til førersædet stadig var åben og han greb fat i den påvirkede mands ben for at forsøge at standse ham.

- Han råbte 'jeg nakker dig' flere gange og begyndte at køre. Jeg holdt fast i ham, men da vi nåede en fart, hvor jeg kunne høre, at det ville gå helt galt, hvis han trådte sømmet i bund, slap jeg mit tag i ham og lod ham køre.

Bankede ind i kvinde
Derpå mistede Hans-Henrik Jul Petersen synet af sin bil.

Længere fremme på vejen forsøgte den påvirkede mand at overhale en anden bil, men han nåede ikke at gennemføre overhalingen, inden han påkørte en modkørende kvinde, der forsøgte at undvige. Hendes bil blev skrællet i den ene side og en dør flået af, men kvinden slap fysisk uskadt fra det voldsomme møde med den gale mand.

- Jeg ville have haft utrolig dårlig samvittighed, hvis der var sket hende noget, fordi jeg havde ladet min bil stå med tændingsnøglen i, så manden kunne stjæle den, siger Hans-Henrik Jul Petersen.

Sammenstødet var så voldsomt, at det ene forhjul blev flået af Hans-Henrik Jul Petersens Nissan, men den stærkt påvirkede mand fortsatte sin vanvidskørsel på tre hjul og først efter yderligere 1.000 meters kørsel stoppede hans bersærkergang.

Den påvirkede mand, en 50-årig lokal mand, blev onsdag varetægtsfængslet i fire uger sigtet for at bringe andres liv i fare, tyveri, brugstyveri, spirituskørsel, kørsel i frakendelsestiden og en række andre færdselsforseelser.

Det var 10. gang at vanvidsbilisten blev anholdt for at køre uden kørekort.

Manden sagde under afhøring hos politiet, at han ikke huskede noget om hændelserne mandag eftermiddag.

- Jeg hjælper igen
Hans-Henrik Jul Petersen har gennem de seneste dage talt med alle, der vil høre på det om den voldsomme oplevelse med den stærkt påvirkede mand, der truede ham og stjal hans bil og kørte med den, mens Hans-Henrik holdt fast i den 50-åriges ben - en mand Hans-Henrik Jul Petersen var stoppet op for at hjælpe.

- Jeg har den grundholdning, at vi skal tage hensyn til hinanden i det her samfund - det er en borgerpligt. Derfor vil jeg hjælpe igen, hvis jeg ser nogen, der kan være i nød - jeg håber jo også, at folk vil gøre det samme for mig og hjælpe mig, hvis jeg har behov for det, siger Hans-Henrik Jul Petersen

Han tror, at oplevelsen kommer til at sætte sig i baghovedet, men nu og her taler han meget om hændelsen for at 'lette trykket'.

- Det er den måde, vi gør det på i vores familie. Vi taler om tingene. Jeg har også hørt fra min søn, der har været udsendt i Afghanistan, hvordan de har bearbejdet voldsomme oplevelser ved at tale om dem - sådan gør jeg, jeg går ikke og ruger over tingene, siger Hans-Henrik Jul Petersen.

Men han vil tænke sig om en ekstra gang, hvis han en anden gang kommer i en lignende situation.

- Jeg vil nok lige tøve et sekund med at springe ud af bilen og bruge lidt mere tid på at tage bestik af situationen. Men jeg mener, at man bør hjælpe, hvor det er nødvendigt. Kommer du forbi et ulykkessted, hvor et par stykker er i gang med at hjælpe, så kør ikke forbi, men stop op og spørg om du kan hjælpe - det kan være, at netop du har evner, der er brug for, siger Hans-Henrik Jul Petersen.

Måske jeg kan nå ind til ham
Han har som udgangspunkt ikke den store tro på, at den 50-årige vil ændre adfærd.

- Han har jo nået en vis alder og har gjort det genragne gange, så det kan være svært at tro på, at han kan komme til fornuft.

Men skulle Hans-Henrik Jul Petersen møde den 50-årige - eventuelt i et konfliktråd - vil han prøve at appellere til fornuften i den 50-årige.

- Jeg vil tale med ham om, hvorvidt han har gjort sig nogle tanker om, hvor forfærdelige menneskelige konsekvenser det kunne have fået, at han gik bersærk og kørte spritkørsel. Måske er det spildte ord, men det kan også være, at jeg kan trykke på en eller anden knap i ham, der får ham til at ændre adfærd, siger Hans-Henrik Jul Petersen.

Hans familie ved, at han kan finde på at bringe sig i en lignende situation igen.

- Min kone var glad for, at jeg kom hjem i ét stykkke, men mine børn ved, at jeg vil hjælpe igen. Det er sådan, jeg har opdraget dem, så det er også naturligt for dem. Man skal ikke vende ryggen til men hjælpe og styre folk den rette vej, det er sådan 'man holder sammen på flokken', siger Hans-Henrik Jul Petersen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere