Eksperter: Det bliver ikke billigere hos vigtige banker

Priserne i de seks banker, der nu er indstillet som systemisk vigtige, vil snarere stige end falde, vurderer eksperter

Torsdag morgen satte et ekspertudvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet navn på seks banker, der er indstillet til at blive betragtet som 'systemisk vigtige'.

Men for kunderne i de seks banker, er der imidlertid ikke meget, der vil være ændre sig, hvis indstillingen bliver til en udnævnelse, vurderer to eksperter.

- Som udgangspunkt tror jeg ikke, at kunderne vil opleve nogen forskel, vurderer John Norden, som er administrerende direktør for bankportalen Mybanker.

- Jeg tror dog godt, at de øgede kapitalkrav, der følger med titlen, kan betyde, at bankerne skal polstre sig mere og tjene nogle flere penge. Og det kan betyde, at det bliver dyrere for kunderne i fremtiden.

Den vurdering deler Kim Valentin, som er direktør for rådgivningsvirksomheden Finanshuset i Fredensborg.

- Det bliver dyrere at være systemisk vigtig bank, fordi der er nogle særlige krav til deres balance, konstaterer han.

Finansrådgiveren forventer dog ikke, at udnævnelsen vil få kunderne til at søge væk fra bankerne, selvom priserne skulle stige.

Derimod anser han det for sandsynligt, at bankerne vil få flere kunder på grund af den tryghedsfornemmelse, titlen kan give.

- Kunderne agerer ikke kun på pris. Efter finanskrisen har man fået nogle andre kriterier for at vælge sin bank, og et af dem, der kommer højest op, er tryghed, påpeger han.

Kim Valentin understreger dog, at inddelingen af banksektoren efter systemisk vigtighed er et helt nyt træk, og det derfor kan være svært at forudse, hvad tiltaget vil betyde for konkurrencesituationen på bankmarkedet.

- Jeg tror, kunderne automatisk vil søge den tryghed, som en systemisk vigtig bank vil kunne give, og derfor tror jeg, de vil få en konkurrencefordel. Men hvordan det bliver i virkeligheden, må vi måle på efter en tid, konstaterer han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere