Eksperter om ny pave: Derfor blev han valgt

76-årige pave Frans skal få ryddet op i den katolske kirke. Men han er ikke populær i sit hjemland, lyder det

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Det er kommet bag på både eksperter og bookmakere, at de 115 kardinaler i Rom onsdag pegede på den 76-årige argentiner Jorge Mario Bergoglio som nyt katolsk overhoved.

Men ifølge Bjørn Thomassen, lektor i samfund og globalisering ved Roskilde Universitet og tidligere ansat på Det amerikanske Universitet i Rom, opfylder paven to store krav:

- Kardinalerne ser ham som en, der kan slå igennem, få styr på kurien (pavens administration, red.) og få ryddet op i det hele taget, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Samtidig har de fundet en pave fra Sydamerika, hvor kirken står stærkest, hvilket er et klogt geografisk ryk. Samtidig er han også meget europæisk og taler italiensk. Så han har en form for dobbeltidentitet, tilføjer lektoren.

Jorge Mario Bergoglio - som har valgt Frans som sit pavenavn - var blandt favoritterne, da den netop afgåede pave Benedikt blev udnævnt.

Argentineren betragtes som en, der vil stå for en konservativ linje, og han er blandt andet stærkt imod abort og homoseksuelle ægteskaber, skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge Bjørn Thomassen er den nye pave dog ikke populær blandt alle katolikker.

- I sit hjemland, Argentina, er han ikke den mest elskede, da man ikke mener, han har været fordømmende nok for det diktatur, der har været, siger han til avisen.

Ifølge Vatikan-ekspert John L. Allen Jr. på The National Catholic Reporter repræsenterer pave Frans noget af et kompromis mellem kirkens reformatorer og hardliners.

- Han appellerede til de konservative kardinaler som en mand, der havde holdt linjen mod liberaliseringens strømme blandt jesuitterne, og til de moderate som et symbol på kirkens engagement i den tredje verden, siger Allen ifølge Kristeligt Dagblad.

Jacob Egeris Thorsen, katolik og ph.d. ved Aarhus Universitet, kalder det et rigtig godt valg:

- Med navnet Frans signalerer han ydmyghed, enkelthed og afgivelse af verdslig magt til fordel for eksemplets magt. Det signalerer noget nyt. Han vil, at kirken skal fokusere på hovedbudskabet, evangeliet, siger han til avisen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere