8 ud af 10: Derfor skal danske børn arbejde

Langt de fleste voksne danskere mener, at 13-årige har godt af at arbejde, viser undersøgelse

Børnearbejde som det gik for sig i gamle dage. Billedet er fra den Gamle By i Aarhus, hvor børn kan få lov til at prøve tidligere tiders børnearbejde i deres sommerferie. (Foto: Casper Dalhoff/Polfoto)
Børnearbejde som det gik for sig i gamle dage. Billedet er fra den Gamle By i Aarhus, hvor børn kan få lov til at prøve tidligere tiders børnearbejde i deres sommerferie. (Foto: Casper Dalhoff/Polfoto)

Læs også: Blev rig som online-kriger: Nu er han avisbud

Flaskedreng, avisbud eller piccoline.

Mere end 80 procent af de voksne danskere mener, at unge i 13-15 års-alderen har godt af at arbejde efter skole.

Det viser en ny analyse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Blot otte procent mener, at et fritidsjob ikke gavner de unge.

Og ifølge Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea og vært på DR's 'Teenage Boss' giver en tur på avisruten som ung væsentligt bedre styr på privatøkonomien senere hen.

- Mine nordiske kolleger mener, at danske unge er mere modne end unge i Sverige, Norge og Finland. Det er fordi, danske unge arbejder mere og har flere penge mellem hænderne, som de har tjent selv, siger Ann Lehmann Erichsen.

Unges uddannelse presser fritidsjobbet
Den overvældende opbakning til unges fritidsjobberi blandt voksne danskere står i skærende kontrast til de unges virkelighed. Som Avisen.dk kunne berette i går, er mængden af unge mellem 13 og 15 år, der har et fritidsjob, faldet med en fjerdedel mellem 2009 og 2011. Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik er det under hver femte i aldersgruppen, der har et fritidsjob.

Ifølge Niels-Henrik Møller Hansen, forsker på Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet, er finanskrisen hovedansvarlig for den største del af faldet i beskæftigelsen blandt de unge. Men forskeren peger også på, at unge prioriterer deres uddannelse stadigt højere.

- Der er kommet endnu større fokus blandt unge på, at de skal klare sig godt i uddannelsessystemet, så man senere kan gøre det godt på arbejdsmarkedet, siger Niels-Henrik Møller Hansen.

De unge ved måske bedst?
Men de voksnes krav om, at sende 13-årige ind bag flaskeautomaten efter skoletid er ude af trit med unges virkelighed, mener forskeren.

Ifølge Niels-Henrik Møller Hansen har krisen nemlig gjort det tydeligt for de unge, at uddannelse spiller en stor rolle, når de skal have job.

- Voksne mennesker lægger vægt på, at fritidsjobbet er formende og sundt for de unge, men i virkeligheden har de unge samme motivation for at arbejde, som alle andre. Det vigtige for unge er ikke det, de lærer på jobbet, men at tjene penge til forbrug, siger Niels-Henrik Møller Hansen.

Det er især den gruppe af unge, der har det sværest med skolearbejdet, der i dag holder sig fra at søge job efter skoletid, vurderer Niels-Henrik Møller Hansen.

Læs om Tania 14 år: Min mor har ikke råd til lommepenge

Læs også: Ministres børn forgyldes med pensionspenge

Læs også: Rengøring og et blowjob: 750 kroner

Læs også: Blev rig som online-kriger: Nu er han avisbud

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere