Katolikker: I love you, Argentina

Vatikanet kom op med en total overraskelse

Sergio Bergoglio var ikke en gang på top tyve i de fleste kommentarer til pavevalget, men argentineren overraskede alle. Han blev valgt efter højst seks valgomgange, og hans valg signaliserer, at den katolske kirke vil frigøre sig fra europæiske skænderier om kønssspørgsmål og vidne sig udbredelsen af evangeliet i den såkaldt 'nye verden' f.eks. Afrika og Latinamerika, hvor den nye pave kommer fra.

Allerede, da Joseph Ratzinger blev valgt til pave i 2005, fortalte flere insidere, at Bergoglio havde været hans nærmeste konkurrent. Men efter det valgnederlag blev han afskrevet. Det er faktisk kun National Catholic Reporter, der har holdt hans kandidatur åbent.

Han fløj under radaren
I alle spekulationer om en ny pave, så har Bergoglio nærmest fløjet under radaren.

Men han er personlig tilbageholdende, dybt religiøs og ønsker ikke at gøre opmærksom på sig selv. Det forklarer meget.

Sergio Bergoglio er mindst lige så beskeden i sin livsførelse som de to foregængere, Johannes Paul II og Benedikt XVI. Han er også beskeden i sine holdninger. Den katolske kirke får et overhoved, som vil forsøge ikke at være kontroversiel.

Nye signaler fra kirken
Ved valget af Bergoglio har den katolske kirke udsendt to, ret usædvanlige signaler.

Den katolske dogmatik er til diskussion, og den katolske kirke har også et ansvar for fattigdom og nød i verden. Bergoglio bliver i Vatikanet en repræsentant for den trejde verden. Og han er ikke en dogmatiker.

Alligevel er valget af Bergolio ikke dristigt. Han er 76 år. Han kan betragtes som en overgangsfigur, der muligvis dør, inden han gennemfører nødvendige reformer af kirken. Netop alderen var årsag til, at de færreste betragtede ham som en naturlig kandidat.

Kirken tager en tænkepause
Kirken var valgt af tage en tænkepause på ti-tyve år, eller hvor længe den nye pave end holder

Den nye pave er ikke kendt som en stor teolog, men han er en langt bedre prædikant end forgængeren Benedikt XVI.

Den store tvivl ved ham som ny pave handler også om, at paven jo ikke blot er overhoved for 1,3 mia. katolikker, men også regeringschef i den selvstændige stat Vatikanet. På et område er Bergoglio et ubeskrevet blad.

I 2009 sagde en italiensk kardinal nedladende:

- For fire år siden kunne han have ændret tingene i Vatikanet. Det kan han ikke længere.

Det er dem nye paves udfordring.

1 af 4 
2 af 4 
3 af 4 
4 af 4 
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere